Lööf och Löfven. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stefan Löfven (S) har högst företroende av partiledarna

Uppdaterad
Publicerad

Trots hot om misstroende och IT-skandalen på Transportstyrelsen så är statsminister Stefan Löfven den partiledare som människor känner störst förtroende för. Det visar en ny mätning som SVT kan publicera. Den nye moderatledaren får däremot en tuff start.

Efter en tuff sommar och höst med IT-skandalen på Transportstyrelsen och hot om misstroende så har statsminister Stefan Löfven lyckats behålla huvuddelen av väljarnas förtroende. Han är nu den partiledare som människor känner störst förtroende för visar en mätning som Novus genomfört.

35 procent har ett ganska eller mycket stort förtroende för Löfven. Det är en minskning med 2 procentenheter jämfört med i juli när förra mätningen gjordes, men eftersom centerledaren Annie Lööf tappar 6 procentenheter så förlorar hon förstaplatsen.

Nedgången för Annie Lööf är den största bland partiledarna och är statistiskt säkerställd.

Tuff start för nye moderatledaren

Samtliga partiledare förlorar i förtroende i mätningen, med ett undantag. För mätningen är den första som genomförts sedan Moderaterna bytte partiledare till Ulf Kristersson.

Bottenplats för MP

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt och Liberalernas Jan Björklund delar på tredjeplatsen, 23 procent känner förtroende för dem. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson kommer strax därefter på 22 procent. Sedan är det ett hopp ner till en bottentrio.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor får 16 procent och de båda språkrören för Miljöpartiet har fortsatt mycket lågt förtroende. 12 procent har förtroende för Gustav Fridolin och 9 procent för Isabella Lövin.

Undersökningen genomfördes mellan 5-11 oktober och 1.027 intervjuades ur en riksrepresentativ panel i åldern 18 – 79 år.

LÄS MER: Partiledardebatten rond för rond

TV: SVT faktakollar Löfvens uttalande i partiledardebatten

Följande fråga ställdes:

Vilket förtroende har du för följande partiledare?

De partiledare som intervjupersonerna fick ta ställning till var samtliga riksdagspartiers partiledare.

Svarsalternativen i undersökningen var 'mycket stort förtroende', 'ganska stort förtroende', 'ganska litet förtroende', 'mycket litet förtroende', 'känner inte till personen' eller 'vet ej'.

När svaren redovisas har vi slagit ihop alternativen mycket/ganska stort förtroende.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1.027 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18-79 år den 5-11 oktober 2017. Deltagarfrekvens i undersökningen var 62 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer