• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun, i Jämtlands län. Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas av branden att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Ängra och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i skog och mark. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i berört området att utrymma. Läs mer

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: TT

Tuff start för nya moderatledaren

21 procent känner ganska eller mycket stort förtroende för Kristersson. Det är en låg siffra för en statsministerkandidat och samma nivå som Anna Kinberg Batra låg på i somras, efter en period när hon var starkt ifrågasatt och kritiserad.

Samtliga partiledare förlorar i förtroende i mätningen, med ett undantag. För mätningen är den första som genomförts sedan Moderaterna bytte partiledare till Ulf Kristersson.

– Han har ju bara varit partiledare i en vecka så det är svårt att säga något om siffrorna. Han är fortfarande relativt okänd bland väljarna, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

En stor skillnad mellan de båda moderatledarna är att betydligt färre väljare har ett litet eller mycket litet förtroende för Kristersson jämfört med Anna Kinberg Batra. Dessutom är det en stor andel som i dag inte känner till den nya partiledaren.

Han har hittills hunnit medverka i två partiledardebatter, dels i riksdagen och dels i Agenda.

– Han har klarat sig bra och gjort ett stabilt intryck, inte briljerat men inte heller gjort bort sig, säger Elisabeth Marmorstein.

LÄS MER: Partiledardebatten rond för rond

TV: SVT faktakollar Löfvens uttalande i partiledardebatten

Fakta om undersökningen

Visa

Följande fråga ställdes:

Vilket förtroende har du för följande partiledare?

De partiledare som intervjupersonerna fick ta ställning till var samtliga riksdagspartiers partiledare.

Svarsalternativen i undersökningen var 'mycket stort förtroende', 'ganska stort förtroende', 'ganska litet förtroende', 'mycket litet förtroende', 'känner inte till personen' eller 'vet ej'.

När svaren redovisas har vi slagit ihop alternativen mycket/ganska stort förtroende.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1.027 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18-79 år den 5-11 oktober 2017. Deltagarfrekvens i undersökningen var 62 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer