HÄR RÖSTAS LÖFVEN BORT SOM STATSMINISTER Foto: SVT

Historiskt beslut: Riksdagen röstar bort Löfven (S) som statsminister

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet i riksdagen har röstat nej till Stefan Löfven (S) som fortsatt statsminister. Nu tar talmannen Andreas Norlén (M) över regeringsbildningen, men under tiden får Löfven sitta kvar på sin post och leda en så kallad övergångsregering.

Den dramatiska statsministeromröstningen i riksdagen under tisdagen slutade med att en majoritet av riksdagens ledamöter röstar nej till Stefan Löfven som statsminister. 204 röstade nej, medan 142 röstade ja till att han ska få fortsätta styra landet.

Sverigedemokraterna är nöjda med tisdagens omröstning.

Val 2018 – #dinröst

– Förhoppningsvis går vi in i en ny fas nu, säger partiets gruppledare Mattias Karlsson (SD) till SVT Nyheter.

Under omröstningen var tre ledamöter frånvarande, men det är oklart varför de inte var på plats.

Talmannen tar nu över

Nu tar riksdagens nya talman över. På torsdag kommer Andreas Norlén (M) att inleda samtal med partierna om den framtida regeringen.

– Jag ska nu inleda mitt arbete för att kunna lägga fram ett förslag till statsminister inför riksdagen. Den första åtgärden blir att kalla samtliga partiers företrädare till samtal, säger han i ett uttalande på riksdagens hemsida.

Norlén meddelar också att han entledigat Stefan Löfven som statsminister och gett honom i uppdrag att leda en så kallad övergångsregering. Detta i väntan på att talmannen sonderar möjligheterna för en ordinarie regeringsbildning.

Löfven hoppas få stanna

Frågan om att bli ny regeringsbildare väntas i första hand gå till moderatledaren Ulf Kristersson, men den skulle också kunna gå till Stefan Löfven.

– Jag ser goda möjligheter att fortsätta som statsminister, säger Stefan Löfven under en presskonferens efter omröstningen i riksdagen.

Nu hoppas han på att partierna kan lämna blockpolitiken och börja förhandla på riktigt.

– Jag finns tillgänglig för samtal, men jag vill inte lägga mig i talmansprocessen, säger Löfven.

Övergångsregering

En övergångsregering förväntas dock inte ta några politiska initiativ, utan bara sköta löpande ärenden och sådant som det absolut inte går att skjuta på. Men i princip har en övergångsregering samma befogenheter som en vanlig regering, men den får inte utlysa nyval.

Det innebär att Löfven skulle kunna ombilda en övergångsregering med nya ministrar, även om det är ett avsteg från vad som rekommenderas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet