Stefan Löfven (S): Vi måste förstå vad som hände för det aldrig ska upprepas

Uppdaterad
Publicerad

Den 27 januari 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau av trupper från den sovjetiska armén. I dag hedras förintelsens offer i Auschwitz och från Sverige deltar statsminister Stefan Löfven, kronprinsessan Victoria och riksdagens talman Andreas Norlén.

– Förintelsen och perioden före och under andra världskriget är mänsklighetens mörkaste del. Och vi måste förstå vad som hände för det aldrig ska upprepas så därför är högtidlighållandet idag väldigt viktigt, säger Stefan Löfven (S) i Morgonstudion.

Minnesdagen på plats i Auschwitz inleds med tal av Polens president Andrzej Duda, innan överlevare från lägret väntas ta plats på scenen. Runt 200 Förintelseöverlevare från hela världen ska närvara i Auschwitz under dagen. Ceremonin inleds vid 15.30 och avslutas med en ljusceremoni i Birkenau två timmar senare.

FN deklarerade 2005 den 27 januari som internationell minnesdag för Förintelsens offer, och sedan 2001 har den även varit nationell minnesdag i Sverige. I Sverige hålls en rad manifestationer för att uppmärksamma dagen.

Se intervjun med med Stefan Löfven (S) ur Morgonstudion i videon ovan, där han bland annat får svara på hur han ser på antisemitism i dag och vad som behöver göras för att förintelsens offer inte ska glömmas bort.

Fakta: Auschwitz-Birkenau och Förintelsen

* Det beräknas att nazisterna under sina 12 år vid makten dödade omkring sex miljoner judar, av dessa dog knappt tre miljoner i koncentrationslägren. Det mest beryktade lägret var Auschwitz-Birkenau, beläget i det ockuperade Polen. Huvudlägret öppnades 20 maj 1940. Gaskamrarna byggdes i slutet av 1941.

* Auschwitz-Birkenau var ett kombinerat koncentrations- och förintelseläger, som bestod av tre stora lägerkomplex – Auschwitz, Birkenau och Monowitz – samt ett fyrtiotal satellitläger.

* Totalt deporterades omkring 1,3 miljoner människor till Auschwitz-Birkenau, varav 1,1 miljoner räknades som judar av nazisterna. Omkring en miljon av dessa mördades i lägret. De flesta av dem i gaskamrarna. Dessutom mördades också många andra i lägre, omkring 75 000 polacker, 21 000 romer, 15 000 sovjetiska krigsfångar och 15 000 fångar av andra nationaliteter.

* När den sovjetiska armén närmades sig i mitten av januari 1945, evakuerades hela lägerkomplexet. Fångarna tvingades ut på dödsmarscher till andra koncentrationsläger i Tyskland. Omkring 7 500 fångar, som var för sjuka och svaga för att gå, lämnades kvar i lägret. Auschwitz befriades den 27 januari 1945 av ryska trupper. Man beräknar att sammanlagt omkring 200 000 lägerfångar överlevde.

Fakta: levandehistoria.se, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.