Statsminister Stefan Löfven varnar för att en gräns har passerats. Foto: TT

Stefan Löfven varnar för en tredje våg: ”Viktigt hur man beter sig”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige befinner sig i ett skört läge – och risken för en tredje våg är betydande. Det var statsministern Stefan Löfvens budskap under torsdagens pressträff.

– Det här viruset bryr sig inte om några gränser, säger han.

Det blir inga nya restriktioner – just nu. Det kan dock snabbt komma att ändras, enligt statsministern.

– Sverige befinner sig i ett skört läge. På många platser ökar antalet fall av covid-19. Folkhälsomyndighetens bedömning är att risken för en tredje våg är betydande. Det måste vi ta på allvar, säger Stefan Löfven och fortsätter:

– Situationen ser naturligtvis olika ut i olika delar av vårt land men det här viruset bryr sig inte om några gränser. Det som händer i Sälen, Skellefteå eller Svedala är inte bara en angelägenhet för de som bor där, vi går igenom den här krisen som land.

Varningen inför sportlovet

Stefan Löfven höjde också ett varningens finger och påminde svenskarna att bete sig i matbutiker, liftkön eller på bensinmacken under sportlovet.

– Det gör skillnad. För att bryta smittspridningen måste alla försöka träffa så få människor som möjligt och hålla avstånd och det gäller både inomhus och utomhus. Det är det som biter på covid-19 och andra smittsamma sjukdomar som brukar plåga oss vid den här tiden på året.

Viktigt att jobba hemma

Just nu jobbar många hemifrån, något som är extremt viktigt enligt regeringen.

– Att möjliggöra för sin personal att jobba hemifrån om det är möjligt är kanske den viktigaste insatsen en arbetsgivare kan göra. Och att jobba hemifrån om det går är den viktigaste insatsen som en löntagare kan göra. Den som gör det värnar också om de som måste gå till jobbet.

Socialminister Lena Hallengren (S) meddelade i sin tur att regeringen förlänger uppmaningen till kommuner och regioner att hålla icke nödvändiga verksamheter stängda för allmänheten till den 7 mars. Hon påpekade också att flera länsstyrelser varnat för att det rått trängsel på bland annat handelsplatser.

– Jag vill passa på att betona att enskilda personer har ett ansvar, att respektera maxantal i butiker och inte röra sig i stora grupper och undvika trängsel. Ett stort tack till alla som kämpar på. Ni gör skillnad.

Uppmaning till unga svenskar

Lena Hallengren uppmanar alla som har symtom för covid-19 att testa sig och riktade sig också specifikt till yngre svenskar, och

– Jag vill dessutom påminna om att även bland yngre som haft covid-19 finns det personer som har besvär under en längre tid, det som kallas långtidscovid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet