Socialdemokraterna står till förfogande för att leda en koalitionsregering, om inget av blocken får egen majoritet. Men Alliansen står fast vid att inte styra med Löfven. Foto: TT

Stefan Löfvens invit nobbas av M, KD och C

Uppdaterad
Publicerad

Fem dagar före valet skriver statsminister Stefan Löfven (S) på Dagens Nyheters debattsida att ”om inget av de så kallade blocken får egen majoritet är det naturliga en blocköverskridande regering.” Men inviten nobbas av M, KD och C.

Under måndagens debatt i TV4 upprepade moderatledaren Ulf Kristersson linjen att Alliansen inte kommer att släppa fram en ny rödgrön regering om de blocket blir större.

– Vi kommer rösta bort den här regeringen om den inte avgår frivilligt efter valet. Det är inte så att ett samarbete över blockgränserna betyder att S alltid styr Sverige. Det kommer de att märka, säger han i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Vill ha alliansstyre

Kristersson påpekar också att Alliansen är större än den nuvarande regeringen med S och MP och hävdar att Löfven inte verkar har några planer på att ta med Vänsterpartiet in i en regering.

– Stefan Löfven talar ofta om behovet av samarbete över blockgränsen, men det är tydligt att det bara är intressant om det innebär att Socialdemokraterna får statsministerposten, säger Kristersson i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor står fast vid den linjen och uppgav under debatten i TV4 att S ska räknas som ensamt regeringsalternativ.

”Märklig ingång”

Även Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson tycker att det är konstigt att Löfven håller så hårt fast vid att just han ska ha statsministerposten vid ett samarbete.

– Det är en väldigt märklig ingång. När han får frågan om att stödja en statsminister från Alliansen så säger han glöm det. Så det där med att undvika att ge SD makten blir lite tvetydigt när det bara är på Socialdemokraternas villkor.

Hur skulle C resonera om Löfven lämnar öppet kring statsministerposten då?

– Skulle vi hamna i ett läge där Alliansen behöver ett ökat stöd så kan vi tänka oss ett samtal över blocken, och skulle dessutom han (Stefan Löfven) tänka sig att stödja en statsminister från Alliansen så är det ett helt annat besked, säger Michael Arthursson.

SVT Nyheter har sökt Liberalerna och Kristdemokraterna för en kommentar.

Testa vilka partier som tycker som du – gör Valkompassen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet