Stefan Löfven (S) ställer sig till förfogande att leda en blocköverskridande regering efter valet. Foto: Christine Olsson, TT arkiv

Löfven (S) beredd att leda koalitionsregering

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna står till förfogande för att leda en koalitionsregering, om inget av blocken får egen majoritet. Det skriver statsminister Stefan Löfven (S) på DN Debatt.

”Alternativet är att ge makt till Sverigedemokraterna, ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. Det kommer jag aldrig att medverka till”, skriver Löfven på Dagens Nyheters debattsida.

Han pekar på att regeringen lyckats sluta 26 blocköverskridande överenskommelser. Det visar, anser han, att riksdagspartierna är beredda att samarbeta för Sveriges bästa.

Val 2018 – #dinröst

Nytt besked från Löfven

I flera punkter beskriver Stefan Löfven hur Socialdemokraterna ser på regeringsbildningen efter valet.

I en av punkterna skriver han ”mitt tydliga mål är att bryta blockpolitiken”, men skriver också att den partikonstellation som fått flest mandat ska få utgöra regeringsunderlag, om de borgliga partierna envisas med att ha kvar blockpolitiken.

– Det är ett nytt besked. Tidigare under valrörelsen har Stefan Löfven sagt att han ska regera även om de rödgröna blir mindre än Alliansen om Socialdemokraterna blir största parti. Men här säger han att den partikonstellation som har flesta mandat också ska få bilda regering, säger Elisabeth Marmorstein, politikreporter på SVT, och fortsätter:

– Men frågan är vad det innebär i praktiken. Om Alliansen blir större, kommer då Löfven att avgå? Vilket jag visserligen inte tror att han kommer att göra, det här är mer ett sätt att sätta press på Centerpartiet och Liberalerna.

Vad mer är nytt?

– Tidigare under valrörelsen har Stefan Löfven inte talat lika tydligt om en blocköverskridande regering, utan mer om blocköverskridande samarbeten. Men egentligen är det samma besked som han gav i november 2013 inför förra valet. Löfven har flirtat länge med C och L men än så länge har det inte gett så mycket utdelning.

Hur tror du att Centerpartiet och Liberalerna kommer att svara?

– De kommer troligen säga samma som de har sagt hittills. Att Stefan Löfven efter förhandlingar kan stödja en alliansregering, även om Alliansen bli mindre än de rödgröna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet