Foto: Scanpix

Sten Tolgfors blir lobbyist

Uppdaterad
Publicerad

Den förre försvarsministern Sten Tolgfors blir chef och delägare i Rud Pedersen som enligt Aftonbladet bland annat har försvarskoncernen Saab som kund.

  – Jag tycker det är rent olämpligt att en före detta minister som Sten Tolgfors har fått det här jobbet. Det måste ses mot bakgrund av Saudiaffären som han ju fick lämna sin post på grund av, säger Peter Rådberg på Miljöpartiet

Officiellt slutade Sten Tolgfors på egen begäran som försvarsminister för ett år sedan, men hans avgång kopplades av många samman med härvan kring Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som hjälpt diktaturen Saudiarabien att bygga en vapenfabrik.

Nu har Tolgfors fått ett nytt jobb på affärskonsultfirman Rud Pedersen som bland annat har Saab som kund.

– Han ska vara konsult, men han kommer indirekt att jobba för Saab, vi ser den kopplingen väldigt tydligt, säger Peter Rådberg.

Och till Aftonbladet motiverar Andreas Krohn på Rud Pedersen nykrekryteringen med att Tolgfors som försvarsminister ju har ”sett insidan av politiska beslut”.

Miljöpartiet har återkommande krävt att politiker med insyn i regeringens arbete ska ha ett slags ”karantäntid” innan de får gå vidare till att arbeta med näraliggande frågor i näringslivet.

–  För oss är det helt självklart att har man suttit i regeringen så bör man hålla sig ifrån den typen av arbetsuppgifter under åtminstone två år, säger Peter Rådberg.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger till TT att han inte känner de exakta omständigheterna kring Tolgfors nya jobb, men att han tycker debatten speglar svårförenliga motsättningar:

– Väldigt ofta kommer en kritik om att politiker som lämnat sina uppdrag inte ska leva på skattebetalarnas bekostnad och helst inte ska ha någon form av ersättningar som fullföljs efter att de lämnat sina uppdrag. Det är svårt att förena den ståndpunkten men att de inte heller får ta några jobb, säger Reinfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sten Tolgfors avgång

Mer i ämnet