Tolgfors: ”Jag är stolt”

Publicerad

-Jag har idag på Stens begäran beslutat entlediga försvarsminister Sten Tolgfors, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Därmed är Sten Tolgfors tid som Sveriges försvarsminister över.

Strax efter klockan elva på torsdagsförmiddagen meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt Sten Tolgfors avgång. Det var inför ett stort pressuppbåd som de båda talade på enpresskonferens på Rosenbad.

Sten Tolgfors avgång

-Redan i förra veckan berättade jag för statministern att jag ville lämna. Tiden sätter sina spår, och jag känner att jag tappat den energi och glädje som krävs för att utföra det här jobbet.

”Förtjänar ett erkännande”

Fredrik Reinfeldt var noggrann med att påpeka vad Tolgfors åstadkommit som försvarsminister.

-Sten har under flera år haft ansvar för att bringa balans i försvarets ekonomi. Han har arbetat hårt och lyckats med att få ekonomin i balans. För detta förtjänar Sten Tolgfors ett erkännande.

Både den numera före detta försvarsministern och Fredrik Reinfeldt menar att beslutet om avgången växt fram och inte tagits bara mot bakgrund av den senaste månadens rapportering om Saudi-affären.

-Redan i höstas talade vi om byte på försvarsministerposten. Det kommer säkert hävdas att Stens beslut tagits bara mot bakgrund av Ekots avslöjande, säger statsministern.

-Debatten kring affären med Saudiarabien har underlättat och påskyndat mitt beslut, erkänner Tolgfors.

Inget spel bakom avgången

Tolgfors är noga med att påpeka att avgången skett på hans begäran och efter en tids funderingar. Tiden på försvarsdepartementet, med många ärenden som är hemligstämplade, har varit svår.

-Att vara på försvarsdepartementet är att ständigt stå med ena benet i det svarta i tillvaron. Men också att stå med det andra benet i det ljusa, och det är att ständigt vara där för dem som värnar att värna säkerhet för folk runtom i världen.

-Det svåraste är inte mediedebatten. Det svåraste är att ta emot en stupad soldat tillsammans med hans anhöriga, säger han.

Samma bild om Saudi

Om själva Saudi-affären säger Tolgfors inte mycket. Han menar att han har samma bild av det som skett som han hade den 9 mars när han uttalade sig vid en lång presskonferens.

– Regeringen har följt det MOU (Memorandum of Understanding), säger han.

Elmsäter-Svärd tar över

Ny tillförordnad försvarsminister har utsetts av Reinfeldt. Catharina Elmsäter-Svärd kommer tillfälligt att ta över Tolgfors plats. På längre sikt kommer hon att ersättas av någon annan moderat politiker.

– Jag kommer att återkomma i frågan i närtid, säger Fredrik Reinfeldt

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sten Tolgfors avgång

Mer i ämnet