Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Stenergard svar på kritik mot återvandring: Inte särskilt dramatiskt

Uppdaterad
Publicerad

Snart tillsätts en utredning för att öka återvandringen. Märta Steveni (MP) anser att regeringen vill få folk att känna sig ovälkomna i Sverige.

– Det handlar om att Sverige behöver ta ansvar för invandringen ochse till att integrationen fungerar, svarar migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Till våren ska regeringen tillsätta en utredning om återvandring, som syftar till att få fler personer med uppehållstillstånd att återvända till sina hemländer. I Ale kommun har man redan startat en kampanj för att informera om möjligheten till återvandring.

Migationsminister Maria Malmer Stenergard tror att många inte känner till att det finns stöd och bidrag att få för den som vill flytta tillbaka till sitt hemland. Därför är det viktigt att informera.

– Om man känner att man inte har kommit till sin rätt, att man inte har integrerats, att Sverige kanske inte var som man tänkt sig, och man längtar tillbaka till sitt hemland. Då är det viktigt att det finns stöd och hjälp att få så det blir en rimlig återintegrering på plats, säger hon i Agenda.

”Rätt naturligt”

Hon anser inte att åtgärden är särskilt dramatisk.

– Om man tänker att man har flytt hit på grund av exempelvis krig och det nu är en bättre situation i hemlandet. Då är det väl rätt naturligt att man i många fall vill vända åter.

Men MP:s språkrör Märta Stenevi anklagar regeringen för att försöka få folk att känna sig ovälkomna i Sverige.

– När den här förslaget kommer i kombination med angiverilagar, visitationszoner och kollektiv bestraffning. Då möter jag människor i princip varje dag som känner en jätteoro, säger hon.

”Skapar en otrygghet”

Stenergard betonar att många lever i ett ”brutalt utanförskap” till följd av en ”ohållbar invandringspolitik”. Återvandring är en av åtgärderna som regeringen och SD vill vidta för att vända utvecklingen.

Enligt Stenevi har deras politik dock ingenting med integration att göra.

– Ni fokuserar inte på integrationen. Ni fokuserar på att få folk att känna sig ovälkomna. Ni skapar en otrygghet för de barn som växer upp här och som aldrig har känt till något annat hemland, säger hon.

Se debatten mellan Märta Stenevi och Maria Malmer Stenergard i videospelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.