Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Märta Stenevi (MP) kommenterar Rasmus Paludans sammankomst i närheten av Turkiets ambassad, där han brände en koran. Foto: SVT, Fredrik Sandberg/TT

Stenevi: Koranbränning ryms inom yttrandefriheten

Uppdaterad
Publicerad

Det är lika viktigt att stå upp för yttrandefriheten när Rasmus Paludan bränner en koran som när Rojavakommittéerna hänger upp en Erdogandocka. Det menar Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi som intervjuas i SVT:s 30 minuter.

– Att börja inskränka yttrandefriheten för att man får reaktioner på det som yttras är en väg som inte har ett bra slut, säger hon i programmet.

I förra veckan kritiserade Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi regeringen för att inte betona yttrandefriheten tillräckligt tydligt i samband med en aktion där en Erdogandocka hängdes upp utanför stadshuset.

Nu menar hon att det är lika viktigt att stå upp för yttrandefriheten när det kommer till den islamfientliga politikern Rasmus Paludan som nyligen brände en koran i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm.

– Jag tycker Rasmus Paludan är en mycket liten man som använder vår yttrandefrihet för att skapa problem, men det är tydligt inom ramarna för den yttrandefrihet som vi har, säger Märta Stenevi i SVT:s 30 minuter.

Kan inte tumma på grundlagen

Hon säger att hon förstår dem som har reagerat starkt på koranbränningen men att man samtidigt inte kan tumma på grundlagsskyddade rättigheter.

– Att börja inskränka yttrandefriheten för att man får reaktioner på det som yttras är en väg som inte har ett bra slut, säger Stenevi.

Miljöpartiet var emot att Sverige skulle gå med i Nato, men Märta Stenevi tycker inte att det vore bra om Turkiet stoppar Sverige från att gå med i försvarsalliansen.

Måste fullfölja

Hon är kritisk till att den sittande regeringen och den föregående på ett alltför hastigt sätt ”kastat in” Sverige i ansökningsprocessen till Nato och att man nu inte tillräckligt tydligt markerar mot Turkiet. Trots detta säger hon:

– Utifrån den här sitsen som de här två regeringarna har satt oss i ser jag inget annat än att vi måste fullfölja processen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.