Foto: ScanpixVisa alla (10)
Visa alla (10)

Polisen jagar misstänkta i Husby

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal ungdomar kastade under natten sten mot polisen i Husby utanför Stockholm. En skola brandhärjades och ett 50-tal personer fick evakueras på grund av kraftig rökutveckling.

– Det är omfattande skador i Husby centrum. Många glasrutor har krossats, säger Fredrik Andersson, länsvakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Många anlagda bränder

Totalt deltog ett 40-tal poliser i insatsen under natten. Enligt Andersson har oroligheter böljat fram och tillbaka under hela natten.

Polisens presstalesman Lars Byström bor själv i Husby och möttes av en sönderslagen busskur på sin väg till jobbet:

– Svårt att säga vilka som ligger bakom det här. När vår personal kom ut inatt, så möttes de av maskerade ungdomar som kastade sten emot dem. Det var 50-60 personer i yngre ålder som ställde till väldigt mycket oreda i området, berättar Lars Byström.

Boende fick evakueras

Inte mindre än fem brandstationer fanns på plats i Husby i västra Stockholm till flera anlagda småbränder. Oroligheter startade vid 22-tiden då ett 40-tal ungdomar kastade sten mot polisen och satte eld på bilar.

En miljöstation och ett garage eldhärjades också och ett 50-tal hyresgäster som bor intill garaget fick evakueras. Senare började det också brinna i en skola på Trondheimsgatan, men samtliga bränder kunde snart släckas av den räddningspersonal som fanns på plats.

Oroligheterna spred sig också till området kring Husby centrum, där skadorna av polisen beskrivs som omfattande med mängder av krossade rutor.

– Det som hände i går var jättetråkigt. Många föräldrar var ute men tyvärr kunde vi inte göra någonting. Vi vet inte varför ungdomarna gör såhär, säger Mossa Ansara som är kontakperson för nattvandrarna i Husby.

Tre poliser skadades

Tre poliser skadades när de träffats av stenar som ungdomarna kastat mot dem, men skadorna bedöms vara lindriga. Vid 05.30-tiden på morgonen var det åter lugnt i Husby.

– Polisen har inlett en förundersökning om våldsamt upplopp, men än så länge har ingen gripits, säger länsvakthavande befäl Fredrik Andersson.

Polisen beskylls för övervåld

Sveriges Radios P4 har talat med Husbybon Ali Muzelef som befann sig på gatan när händelserna inträffade. Enligt honom har kvällens händelser sitt ursprung i det som hände i måndags, då en man sköts ihjäl av polis i Husby efter att ha hotat människor med kniv.

– Det stämmer att det brann bilar, för att efter det som hände i måndags, då en 69-årig man blev ihjälskjuten av polisen, har man velat ställa polisen till svars. Man har ringt, hållit demonstrationer, men det är uppenbart att när det inte finns andra kanaler tar de till det här, säger han på telefon till Sveriges Radio.

– Jag har sett brutalt övervåld från polisens sida, de har skickat hundar mot människor som inte har något med det här att göra, de har på olika sätt och vis stormat och attackerat grupper med människor, säger Ali Muzelef.

Vittnesmål om våld och aggressivt beteende från polisens sida kommer från flera håll i dag, men Lars Byström har inga uppgifter om övervåld:

– Men om man känner att man blivit utsatt för övervåld, så ska man i vanlig ordning göra en polisanmälan så vi får utreda det, säger han.

På sociala forum finns bilder och filmklipp på poliser och hundar från nattens insats, men inga av dessa visar på några ”attacker” eller något övervåld från polisens sida.

Enligt nattvandraren Mossa Ansara uppträdde polisen okej.

– Ungdomarna lyssnade inte. De ville bara göra vad de ville göra.

Polisen jagar skyldiga

Enligt Lars Byström, Stockholmspolisens presstalesman, var ingen gripen vid åtta-tiden på morgonen. Polisen går nu igenom videomaterial från natten och hoppas att vittnen ska höra av sig.

– i hoppas kunna identifiera någon eller några under dagen för att kunna lagföra dem som har gjort sig skyldig till brott, säger Lars Byström till TT.

Byström vill inte säga om det finns något samband mellan nattens oroligheter och händelsen då en 69-årig man sköts ihjäl vid ett polisingripande i Husby i förra veckan. Något som det har spekulerats om.

– Det är svårt att säga om det finns något samband, men det är något som vi tittar på. Vi hade bara för några dagar sedan en liknande händelse i Brandbergen. Men det är för tidigt att börja prata om samband, säger han.

– Tyvärr händer sådant här då och då, inte så ofta tack och lov, men det är inget unikt att sådant här händer i vissa områden, säger Lars Byström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet