Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har inte löpande kontroll på exakt hur mycket last de har i sina fordon.” Hör samhällsbyggnadschef Stefan Svedhem i klippet ovan. Foto: Hanna Brunlöf Windell / TT/SVT

Stenungsunds kommun gjorde inga kontroller av mängden schaktmassor vid E6 – trots experternas varningar

Uppdaterad
Publicerad

Experter har varnat för att det kan vara farligt att bygga nära E6 vid Stenungsund. Länsstyrelsen larmade redan 2020 om risk för bland annat erosion i området. Ändå har kommunen inte gjort löpande kontroller vid bygget av det nya industriområdet. Enligt kommunstyrelsens ordförande riskerar polisutredningen att visa att det är fel att bygga i området.

Jordskredet som gjorde att E6 kollapsade vid Stenungssund utreddes initialt av polisen som grov allmänfarlig ödeläggelse, men omrubricerades under måndagen till miljöbrott. Det är oklart vad som orsakade skredet, men polisen håller bland annat förhör med personal och andra med koppling till en närliggande byggarbetsplats där det byggs ett nytt industriområde.

Statens geotekniska institut, SGI, har som expertmyndighet haft upprepade synpunkter på kommunens detaljplan för det nya industriområdet, bland annat när det gäller hur mycket marken kan belastas. 

Skredet vid E6 i Stenungsund

I kommunens färdiga detaljplanen angavs också vilken maxlast marken bedömdes klara. Enligt SGI sticker området ut på grund av stora lerlager och mängden kvicklera.

Inga löpande kontroller

Stenungsunds kommuns samhällsbyggnadschef Stefan Svedhem kan inte svara på om riktlinjerna i detaljplanen har följts.

– Det är en exploatör som bygger och där har vi inte löpande kontroll hur mycket last de har i sina fordon, men reglerna finns i planbestämmelserna.

Kommunen har inte genomfört löpande kontroller av mängden schaktmassor. 

– Det gör man normalt under slutbesiktningen när det är färdigbyggt, säger Svedhem.

Länsstyrelsen: Risk för erosion

Exploatören och markägaren för området uppger att man har byggt enligt gällande detaljplan och hänvisar i övrigt till gällande detaljplan. 

Även Länsstyrelsen i Västra Götaland har varnat för byggnation i området. Redan 2020 skrev myndigheten i ett utlåtande att marken är olämplig för bebyggelse och såg risker för olyckor, översvämningar och erosion.

Kommunstyrelsens ordförande Olof Lundberg (S) säger att han är medveten om riskerna för skred i området och att åtgärder för att förhindra det normalt vidtas i arbetet med detaljplaner och bygglov.

Med tanke på risken, är det rätt att bygga här? 

– Svårt att säga i dagsläget. Det kan visa sig att det här var helt fel, men det är en polisutredning som pågår och jag tycker vi låter dem göra sin utredning först, säger Olof Lundberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se drönarbilderna från platsen. Foto: Mikael Berglund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skredet vid E6 i Stenungsund

Mer i ämnet