Se bilderna från SVT:s arkiv med de beryktade spionerna Stig Wennerström och Stig Bergling. Foto: SVT Arkiv.

Stig och Stig – ur arkivet från Sveriges två mest beryktade spioner

Uppdaterad
Publicerad

De var spioner, de hette Stig och de dömdes till livstids fängelse för att ha sålt försvarshemligheter till Sovjetunionen.

Se bilderna från SVT:s arkiv med de beryktade spionerna Stig Wennerström och Stig Bergling.

1963 greps Stig Wennerström efter att i tio år spionerat mot Sverige för Sovjetunionens räkning. Översten hade arbetat som flygattaché i bland annat Washington och sålde mängder information om det svenska flygvapnet

1964 dömdes Wennerström till livstids straffarbete för grovt spioneri för Sovjetunionens räkning.

Domen omvandlades senare till 20 års straffarbete, och han benådades 1974. 2006 dog Wennerström 99 år gammal.

Femton år efter att Wennerström dömts var det dags för nästa stora svenska spionaffär. Denna gång rörde det sig om Stig Bergling som arbetade för Säpo. Han hade sedan 1973 sålt hemligt material till Sovjetunionen.

Bergling dömdes 1979 till livstids fängelse för grovt spioneri. Åtta år senare lyckas han fly under en permission och bodde i flera år med sin fru i bland annat Ryssland. 1994 återvände han frivilligt till Sverige av hälsoskäl där han fortsatte avtjäna sitt straff till han blev villkorligt frigiven 1997.

2015 avlider Stig Bergling 77 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.