Foto: TT

Stigande bostadsrättspriser i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

I Storstockholm märks nu en liten uppgång med stigande bostadsrättspriser.
När det gäller villor och riket är det dock stiltje enligt Svensk mäklarstatistiks augustisiffror.

I Storstockholm steg priset på bostadsrätter med en procent i augusti. Per-Arne Sandgren, analyschef på Svensk mäklarstatistik tolkar det som att marknaden nu även i Stockholm börjar visa positiva signaler, detta för första gången sedan våren 2017.

– Det var i Stockholm som nedgången inleddes och övriga storstadsområden som Göteborg och Malmö följde efter. I de två städerna har det tickat uppåt, men med trendbrottet nu är det fallet även i Stockholm, säger han till TT.

Den uppåtgående trenden sker samtidigt som volymerna på antalet lägenheter till försäljning börjar öka rejält efter sommaren, vilket Per-Arne Sandgren påpekar har större positiv betydelse än om den skulle ske under en period med litet utbud.

Nedåt för villorna

Samtidigt är dock priserna på årsbasis rejält ned, –6 procent i riket och –7 procent i Storstockholm. När det gäller villamarknaden är det samtidigt stilla. Såväl Stockholm, Göteborg som riket noterar oförändrade villapriser med bara Stormalmö som noterar en positiv uppgång senaste månaden, upp en procent.

– Villorna har alltid en eftersläpning jämfört med bostadsrätter och det är också en lugnare marknad med mindre rörelser. Det som möjligen sticker ut negativt är att när det gäller prisförändringen i årstakt på villor i Stockholms län är den lägre än när det gäller bostadsrätter, säger Per-Arne Sandegren.

Ingen större påverkan

Veckans räntebesked och riksdagsval lär däremot inte få någon större påverkan på priserna ur ett kortare perspektiv, enligt Per-Arne Sandegren.

– Det är ingen som tror på kraftigt stigande räntor och politiskt är det snarare beslut som redan är tagna när det gäller amorteringskraven som påverkar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer