Foto: TT arkiv

Löfven: Köpare av hyreskontrakt ska straffas

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill skärpa lagen för att komma åt den svarta hyresmarknaden. De som betalar svart för hyreskontrakt föreslås kunna straffas med fängelse och bli fråntagen lägenheten.

Regeringen vill ta i med hårdare tag mot den svarta hyresmarknaden.

– Det duger inte att vi har skrupelfria individer som utnyttjar andra med ockerhyror, säger statsminister Stefan Löfven (S).

I en lagrådsremiss läggs en rad förslag fram. Ett är att även de som betalar för ett hyreskontrakt svart ska kunna straffas med böter eller fängelse i upp till två år i normalfallet. Köparen föreslås även kunna bli av med sin lägenhet med omedelbar verkan.

Skärpta straff för säljare och svartmäklare

I dag är det bara brottsligt att sälja hyreskontrakt svart. Straffen för förmedling och försäljning av sådana kontrakt föreslås nu också skärpas.

Regeringen vill även komma åt de som hyr ut sina lägenheter i andra hand och tjänar stora pengar på det.

Enligt lagförslaget ska den förstahandshyresgäst som tar ut en hyra som är högre än den egna hyran med eventuellt tillägg på 10–15 procent för möbler kunna förlora sitt kontrakt.

Kriminalisera otillåten uthyrning

Regeringen vill också att det ska vara brottsligt att hyra ut sin lägenhet i andra hand utan tillstånd, till en hyra som inte är skälig.

Löfven pekar på att snitthyran för andrahandsuthyrningar i landet är 50 procent högre än förstahandshyran. I Stockholm kan andrahandshyran för en etta vara dubbelt så hög.

– Handel med hyreskontrakt och otillåten uthyrning gör att bostadsmarknaden fungerar dåligt, säger statsrådet Helene Fritzon.

– Det handlar om betydande belopp och kopplingar till organiserad brottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.