Foto: SVT

”Stöd svenska polisen” sprider rädsla och manipulerar fakta

Uppdaterad
Publicerad

Facebooksidan ”Stöd svenska polisen” följs av över 150.000 människor och växer mycket snabbt. Sidan förmedlar berättelser om laglösa förorter, och en poliskår som går på knäna. Vem som står bakom sidan är höljt i dunkel. SVT Nyheters reportrar har under flera månader granskat de anonyma opinionskrafterna på Facebook.

Den 26:e augusti 2015 klockan 14:59 såg en ny Facebooksida för första gången dagens ljus. Med en profilbild på en man i polisuniform, och ett namn som klingar behjärtansvärt, började man bygga vad som idag är en av Sveriges största Facebooksidor: I dag har ”Stöd svenska polisen” över 150.000 följare och sidan växer i mycket snabb takt. Varje vecka når man miljontals användare i deras flöden.

Vad som till en början såg ut att vara en stödsida för Polisen började ganska snart likna något annat.

SVT granskar anonyma Facebooksidor

Använde gamla bilder

I dag distribuerar man systematiskt artiklar, videomaterial och inlägg som skildrar ett Sverige i kris – ett Sverige som håller på att slitas sönder och där poliskåren går på knäna.

Läs mer: Polisen: Facebooksidan är ett problem för oss

Ofta är dessa bilder och texter medvetet manipulerade och direkt vilseledande. En dryg vecka efter en stenkastning i Rinkeby i februari 2017 publicerade exempelvis ”Stöd svenska polisen” ett videoklipp med texten ”Se polisens egna dramatiska bilder från Järvafältet”. Videoklippet fick ett enormt genomslag och har i skrivande stund nära en miljon visningar.

Men videomaterialet är taget från tv-programmet ”Efterlyst”, som sändes 21 oktober 2015 – och har således inget med händelserna i Rinkeby att göra.

Riktad marknadsföring

”Stöd svenska polisen” köper också riktad marknadsföring av Facebook för att nå specifika användargrupper.

Läs mer: Därför granskar vi de anonyma Facebooksidorna

Till skillnad från många andra stödsidor på Facebook vill ”Stöd svenska polisen” inte avslöja vilka de som står bakom verksamheten är. Den eller de personer som administrerar sidan har valt att stänga ner meddelandefunktionen och frågor som ställs i kommentatorsfältet lämnas obesvarade eller plockas bort.

Frågor från SVT Nyheter har lämnats obesvarade. Många av sidans följare tror dock att de interagerar i en officiell kanal för Polisen och tonen i kommentarstrådarna är uppskruvad och hätsk.

FAKTA: Så opererar ”Stöd svenska polisen”

1. Innehåll

”Stöd svenska polisen” sprider en blandning av egenproducerat material och selektivt valda artiklar som förstärker sidans grundläggande världsbild. I denna sätter kriminella skräck i Sveriges befolkning och polisen går på knäna – utan att någon bryr sig.

2. Grafisk profil

”Stöd svenska polisen” har en tydlig logotyp och en genomgående grafisk profil, vilket gör att sidan lätt kan misstas för en myndighet eller organisation, när man möter dess postningar i flödet.

3. Sponsring

På Facebook kan ett inlägg sponsras. Det innebär att administratörer köper genomslag av Facebook – för att det egna materialet ska dyka upp i flödet även hos användare som inte följer sidan. ”Stöd svenska polisen” har vid ett flertal tillfällen riktat sina sponsrade inlägg mot Sveriges riksdagspartier.

4. Uppmanar följarna att sprida budskapen

Som följare av sidan uppmanas du regelbundet att gilla, kommentera och dela inlägg vidare. ”Stöd svenska polisen” organiserar även externa kommentarsaktioner. Följarna uppmanas då att föra fram vissa åsikter på tex myndighetssidor online och etablerade mediers Facebooksidor.

5. Utgår från etablerade medier

”Stöd svenska polisen” sprider primärt etablerade mediebolags nyheter, däribland SVT Nyheter, kvällstidningar och lokaltidningars innehåll. Men det är bara vissa nyheter och perspektiv som väljs ut. Sammantaget förmedlar sidan en hårt vinklad och ofta direkt vilseledande bild av olika samhällsfrågor.

6. Manipulerar och stjäl polisens material

Sidan laddar regelbundet ned och återanvänder Polismyndighetens upphovsrättsskyddade videos och bilder – vilket förstärker intrycket av att sidan har med polisen att göra. Vid ett flertal tillfällen har ”Stöd svenska polisen” postat gamla polisvideos och bilder i samband med aktuella nyhetshändelser. Därmed förmedlar man medvetet falska och vilseledande uppgifter till sina följare

7. Utnyttjar förtroendet för polisen

”Stöd svenska polisen” låter som ett av alla de numera mycket vanliga uppropen som figurerar i sociala medier. Namnet både signalerar kris i en myndighet som har stort förtroende bland svenskar, samtidigt som det utnyttjar just detta: Många vill hjälpa till och stödja polisens arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar anonyma Facebooksidor

Mer i ämnet