Pär Lindroos och Anders Ahlqvist. Foto: SVT

Polisen: Facebooksidan är ett problem för oss

Uppdaterad
Publicerad

Facebooksidan ”Stöd svenska polisen”, vars anonyma avsändare sprider manipulerade budskap om ett Sverige i fritt fall, når varje vecka miljontals användare. Polisen menar att sidan riskerar att urholka deras varumärke och medborgarnas förtroende för myndigheten.

Anders Ahlqvist är ansvarig för IT-, internet- och legalitetsfrågor vid Nationella operativa avdelningen (NOA) på polisen. Han är bekymrad över ”Stöd svenska polisen” som fenomen.

– Det här är absolut ett problem. Vårt varumärke ska byggas av oss, inte av någon annan. När det gäller att föra ut budskapet så är det vi som ska göra det.

Läs mer: ”Stöd svenska polisen” sprider rädsla

Han är väl bekant med ”Stöd svenska polisens” metoder, där flera år gamla filmer sprids med en antydan att de skulle vara dagsaktuella. Att polisens upphovsrättsskyddade material tas och används för gruppens egna syften känner han ett visst mått av uppgivenhet inför.

– Det som läggs ut på nätet får fötter. Ska vi jaga alla som använder polisens bilder kommer vi få lägga ner annan verksamhet.

”Svårare att genomskåda”

Ser man någon skillnad på ”Stöd svenska polisen” och en mer tydligt vinklad sajt?

– Rent generellt: Den som är dold i sin agenda är svårare att genomskåda. Vi har sett att trollfabrikerna österut är mycket duktiga på det här.

”Vi lever i en demokrati”

Vad anser du om att ”Stöd svenska polisen” snart har fler följare än era egna Facebooksidor?

– Det är opinionsyttring. Det får man inte glömma. Vi lever i en demokrati där man får säga sina åsikter. ”Stöd polisen” uppfattar jag som en opinionsyttring. Jag är ganska försiktig om att polisen ska få gå och styra vad folk får tycka och tänka. Jag har alltid sagt nej till att polisen ska få gå in och stänga sajter, jag tycker inte det är en bra idé. Vi har lagen och kan ingripa när man begår brott.

Läs mer: Därför granskar vi de anonyma Facebooksidorna

Pär Lindroos är nationell samordnare för polismyndigheten i sociala medier, och håller med om att sidor som ”Stöd svenska polisen” är svåra att hantera.

– Vi kan inte göra något med sidor som utger sig för att stödja oss. Men det är väldigt tråkigt om någon tror att vi ligger bakom dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.