Stödstrumpor nu bland inneprylarna

Uppdaterad
Publicerad

Tantiga och gubbiga accessoarer fortsätter att leta sig in bland inneprylarna. Senast i raden är stödstrumpan, som har brutit sig ur sitt beigea skal.

Galoscherna står i skohyllan, broddarna är heta i kylan och den klassiska shoppingvagnen ”dramaten” hjälper dig med matvarorna.

Nu gör även stödstrumpan en färgglad klassresa. Mönstrade, tigerrandiga och med hjärtan på. Strumpan med stöd har gått från hudfärgad till festlig.

Att stödstrumpor bara är för äldre människor med dålig blodcirkulation är en utnött föreställning.

”Passar alla”

-Stödstrumpor passar för alla. De som arbetar, står och går mycket, som ska ut att resa och som sportar, säger Birgitta Sewerin, distriktssköterska och produktspecialist på Mabs, som säljer strumpor med medicinsk kompression.

Ania Willman, sjuksköterska och professor i vårdvetenskap, har noterat att stödstrumpor numera säljs på vanliga underklädesavdelningar och är lite undrande över det.

-Om man är en sportig och ung person verkar det överambitiöst att ha stödstrumpor. Men om man har ett arbete där man står och går mycket på betonggolv, kan det finnas medicinska skäl. Sedan kan det vara skönt att ha dem, man kan slippa den där svullnaden man lätt får efter att ha jobbat en hel dag, säger hon.

TT

Stödstrumpor

• Strumpor med kompression (stödstrumpor) ger stöd från fotleden och uppåt.

• Strumporna ger ett ökat flöde av blod från fötterna till hjärtat vilket har flera positiva effekter. Som minskad svullnad i benen vid stillasittande och att syreutbytet i musklerna ökar, vilket gör att benen känns pigga längre.

• Efter ett träningspass påskyndas återhämtningen av musklerna.

• Stödstrumpor förebygger även uppkomsten av spindelvener och åderbråck som kan uppstå under en graviditet.

TT/Mabs

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.