På flera ställen har polisen fått hantera stök under fredagen, delvis lättade restriktioner kan vara en av förklaringarna. Foto: Johan Nilsson/TT samt Stian Lysberg Solum NTB/TT

Stökig fredagsnatt första helgen med lättade restriktioner

Publicerad

Sommarväder och delvis lättade restriktioner får fler människor att röra sig ute – och på flera håll var fredagskvällen stökig.

– Vi har ett ovanligt stort antal ärenden, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson polisen i Stockholm.

Det soliga och varma vädret, studentfiranden och de förlängda öppettiderna på barer och restauranger har lett till ett ökat antal ärenden för polisen att hantera.

– Mycket är såklart alkoholrelaterat, det är fylleri och misshandel, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson polisen i Stockholm.

Även i Västmanland hade polisen mycket att göra under fredagskvällen, skriver SVT Västmanland.

– Känslan är att det har varit lite som förut, innan pandemin. Mer än under flera månader är min känsla säger Tobias Ahlén, presstalesperson polisen i Västmanland.

I Örebro har det varit mycket folk i rörelse och en hel del fylla, rapporterar SVT Örebro.

– Värmen har ju kommit och restriktionerna har lättats, vilket gör att det är mer rörelse. Jag skulle vilja sammanfatta natten som en mer normal sommarnatt jämfört med mer onormala helger vi haft tidigare, Christina Hallin, presstalesperson på polisen i Örebro.  

I region syd och väst uppger polisen att fredagskvällen har varit relativt lugn, trots att många människor har rört sig ute.

– Det är svårt att säga vad som beror på vad, det är fler folk i rörelse, men det har inte varit ett ökat antal ärenden kopplat till krogmiljö, säger Maria Linne, presstalesperson på polisen region väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.