Tåget som körde in i ett hur i Saltsjöbaden i Stockholm. Foto: Scanpix/TT

Stolen kan ge svar på gåtan om tågkraschen

Uppdaterad
Publicerad

Ett armstöd på en stolsrygg vilade mot körspaken på ett av Saltsjöbanans tåg.

Den 22-åriga städaren misstänks inte längre för brott efter den uppmärksammade händelsen då ett tåg körde in i ett hus i Saltsjöbaden i Stockholm. Nu pekar mycket mot att det var en ren olycka. Och bilderna från ett av Saltsjöbanans tåg kan kasta nytt ljus på vad som egentligen hänt.

TT:s reportageteam kunde på fredagen själv konstateraatt ett armstöd på en nedfälld stolsrygg på ett av Saltsjöbanans tåg vilade motförarkabinens körspak, som är utrustad med ett så kallat dödmansgrepp. Detinnebär att spaken måste tryckas nedåt och sedan framåt för att få tåget irörelse.

Tåg körde in i bostadshus

– Det har inte hänt tidigare att stolen kommit åtdödmansgreppet. Men vi måste vänta på rapport från säkerhetsavdelningen för attveta exakt hur det gick till, säger Juwanro Haddad, klubbordförande Seko, lokalbaneklubben Stockholm, som dock själv gissar attarmstödet är olycksorsaken.

TT: Men för att tåget ska rulla måste nyckeln sitta i.Borde inte den ha tagits ur?

– Jo, det kan man tycka.

Juwanro Haddad berättar att rutinen är att förarenefter jobbet tar med sig sin környckel varmed hytten avaktiveras. Men ävenandra personalkategorier har nycklar, som rangerare, reparatörer ochtrafikledare.

Tågbolag beklagar utpekande

Tågbolaget Arriva pekade snart efter händelsen ut städaren som ansvarig. Men efter beskedet att städerskan inte längre är misstänkt för brott beklagar Arrivas kommunikationschef Tomas Hedenius nu sitt snabba utpekande.

– Jag är det första att erkänna att jag har pekat ut henne. Vi skulle ha betonat mycket tidigare att det här kunde handla om en olycka. Men jag har försökt att vara tydligare vid senare intervjuer att det kan röra sig om ett missförstånd, det har tyvärr inte nått fram och det är jag ledsen för. Men sedan är det också så att hon faktiskt under en tid var misstänkt, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tåg körde in i bostadshus

Mer i ämnet