Sverige är mycket säkrare nu än före ansökan om medlemskap i Nato – även om Finland skulle bli godkänd som medlem före Sverige. Det säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: Kenzo Tribouillard / AFP /TT

Stoltenberg: Nato reagerar om Sverige hotas

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är, oavsett om Finland går före in i Nato, tryggare säkerhetspolitiskt än före det att ansökan i Nato lämnades in, säger försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Det är otänkbart att Sverige skulle utsättas för militära hot under anslutningsfasen utan att Nato skulle reagera, säger han på en träff med nordiska journalister under säkerhetskonferensen i München, enligt nyhetsbyrån TT.

Natochefen anlände till säkerhetskonferensen i München direkt från Turkiet där han träffade både president Recep Tayyip Erodgan och utrikesminister Mevlüt Cavusoglu. Syftet med Turkietbesöket var dels att erbjuda stöd efter jordbävningen, dels att trycka på för att landet ska godkänna Sveriges medlemskap i Nato, helst samtidigt som Finlands.

Men turkarna är fortfarande emot att godkänna Sverige, enligt Stoltenberg, något som de också gjorde klart vid mötena i Ankara.

– Mitt budskap var att Sverige och Finland har gjort det de ska. Det viktiga är att bägge blir medlemmar så snart som möjligt, inte att det sker samtidigt, säger Stoltenberg, som inte vill gå in på om han hörde några nyansskillander jämfört med tidigare.

Är tryggare

Han återkommer till att Sverige, oavsett om Finland går före in i Nato, är tryggare säkerhetspolitiskt än före det att ansökan om medlemskap lämnades in i maj förra året.

– Sverige är tätt integrerat i Natos militära och civila strukturer och blir mer och mer så. Nato övar mycket i området och Sverige har fått bilaterala säkerhetsgarantier från länder som USA, Storbritannien och andra stora Natoländer. Det är inte så att inget har skett, säger Stoltenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.