Sverige och Finlands Natointräden ska diskuteras när Turkiets och USA:s utrikesministrar möts nästa vecka. Foto: Andreea Alexandru/AP/TT

Turkiet: Ska diskutera Sveriges ansökan med USA

Uppdaterad
Publicerad

Både Sverige och Finlands Nato-ansökningar ska diskuteras när Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu och USA:s utrikesminister Antony Blinken möts nästa vecka. Det rapporterar Reuters. 

Samtidigt befinner sig Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg just nu i Turkiet där samtal med president Recep Tayyip Erdogan väntar senare i dag.

På en presskonferens med utrikesminister Mevlüt Cavusoglu fick Stoltenberg flera frågor om läget för Sveriges och Finlands medlemskapsansökningar i Nato.

Sverige och Nato

– Min åsikt är att båda länderna kan ratificeras nu. Att få in Finland och Sverige i militäralliansen kommer att stärka vårt arbete mot terrorism, säger Stoltenberg.

Kan utvärderas separat

Mevlüt Cavusoglu var dock tydlig med att Turkiet kan komma att behandla Finlands och Sveriges Nato-ansökningar som två separata ansökningar.

– Det här har vi diskuterat med de två länderna och Nato. Det betyder att Finlands Natomedlemskapsprocess kan komma att utvärderas separat från Sveriges och jag tror att det här kommer upp på agendan i dagens möte med president Erdogan, säger Cavosoglu.

På torsdagen meddelade även Vita huset att USA:s vicepresident Kamala Harris kommer att träffa den svenska statsministern Ulf Kristersson och Finlands statsminister Sanna Marin för att diskutera Nato-processen i helgen. Mötet kommer att ske under den stora, årliga säkerhetskonferensen i München som pågår den 17 till 19 februari 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns en väsentlig avskräckningsskillnad på sikt om både Sverige och Finland går med i Nato samtidigt, menar Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet