Träffade nya föräldrarna – nu stoppas barnen

Publicerad

En ny rysk lag stoppar svenskar från att adoptera ryska barn. Nu får svenska regeringen kritik för att de inte har fått fram ett avtal med Ryssland.

– Det är fruktansvärt. Vi har 13 barn på ryska barnhem i dag som har fått föräldrar i Sverige där de faktiskt har träffats också, säger Jonas Friberg, förbundsordförande på Adoptionscentrum.

– Och det är en fruktansvärd situation för barnen som riskerar att bli kvar på ryska barnhem, säger han.

2012 kom 39 barn från Ryssland

Förra året anlände totalt 39 barn från Ryssland, 33 genom de båda organisationerna och sex genom enskilda adoptioner. Just nu tar varken Adoptionscentrum eller Barnen framför allt emot några nya ansökningar.

– Vi vill ju att Maria Larsson som barn- och äldreminister engagerar sig i frågan och får till stånd ett bilateralt avtal.  Regeringen konstaterade i juni att man inte såg behov av ett avtal, och jag har 13 behov nu som sagt, säger Jonas Friberg.

Det finns två organisationer i Sverige som jobbar med adoptioner från Ryssland, Adoptionscentrum och Barnen framför allt. Tillsammans har de 44 familjer som är mitt uppe i adoptionsprocessen, och som nu lever i total ovisshet. En del riskerar att bli barnlösa.  

– Det ser lite olika ut beroende på i vilket läge de vuxna är, och vilka andra länder som kan komma ifråga om det mot all förmodan skulle vara så att det går så illa som det riskerar göra, säger Jonas Friberg.

Kan det vara för sent för somliga?

– Absolut. Det finns ju också ett perspektiv i Sverige som säger att man ska inte vara äldre än 42 år.

Den nya ryska lagen förbjuder adoptioner till homosexuella par och ensamstående i länder som tillåter samkönade äktenskap. När lagen trädde i kraft i juni tvingades ett tiotal ensamstående svenska kvinnor omedelbart avbryta adoptionsprocessen. En av kvinnorna skulle adoptera ett hiv-smittat barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryskt adoptionsstopp

Mer i ämnet