• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Stopp för fler spicesorter föreslås

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten kommer att föreslå för regeringen att ett 20-tal spicesorter ska klassas som hälsofarliga. Det bekräftar Anders Persson, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Den syntetiska drogen spice har den senaste tiden orsakat en stor mängd överdoser. Enligt Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, beror det växande problemet med överdoser bland annat på att starkare varianter av spice nu florerar.

– Det kommer väldigt mycket nya substanser som är mycket mer potenta, som personer sitter hemma och blandar. Det är det stora problemet, säger Anna Stenfeldt Hennings, enhetschef på droganalysenheten på SKL.

För att få bukt med problemet med överdoser kommer Folkhälsomyndigheten nu föreslå att ett 20-tal kominationer av spice klassas som hälsofarliga på en gång. Förslaget ska skickas till regeringen den 10 november bekräftar Anders Persson, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Ingen totallösning

Spice är ett samlingsnamn för en blandning av flera substanser och ett problem har varit att tillverkarna genom att ändra sammansättningen snabbt kan göra en ny kombination laglig så fort en kombination klassats som hälsofarlig eller som narkotika.

Det paradoxala kan bli att ett förbud snarare gör att helt nya, mer oprövade varianter av spice kommer ut på marknaden. Något man på Folkhälsomyndigheten är medvetna om.

– Vi inser att man inte löser problemet med att unga är intresertade av att röka spice. Det är ingen totallösning att förbjuda dessa sorter. Det är snarare ett verktyg för myndigheterna, polis och tull, så att de får en snabbare väg att agera, säger Anders Persson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.