I dag råder det brist på rektorer och kommande år går många i pension, och det är svårt för kommuner och huvudmän att rekrytera rektorer.
Allt oftare löser man det med att hyra in rektorer via bemanningsföretag. Men det är inte förenligt med skollagen, slår nu Skolinspektionen fast i ett beslut.
– Ansvaret för rektorer är utpekat i många bestämmelser i exempelvis skollagen och förarbetena och det framgår tydligt, menar vi, att man ska vara knuten till huvudmannen och vara anställd, säger Christina Ridderman Karlsson, chefsjurist vid Skolinspektionen.
Går inte att överlåta vissa uppgifter
Rektor är pedagogisk ledare, och har uppgifter som innebär myndighetsutövning, exempelvis ansvar för betyg och möjlighet att stänga av en elev. Och just det här går inte att överlåta på någon annan, menar Skolinspektionen.
Bara den som är anställd direkt av huvudmannen kan vara rektor. Det går heller inte att överlåta vissa av uppgifterna på en annan rektor i kommunen.
Beslutet kommer efter att Skolinspektionen granskat skolan i Härryda kommun, men ska ses som ett beslut som alla huvudmän har att rätta sig efter och det går inte att överklaga, enligt myndigheten.
Det blir nu upp till kommuner och huvudmän att helt enkelt rätta sig efter Skolinspektionens beslut.
Tror du de följer detta?
– Ja, det tror och hoppas jag, säger Christina Ridderman Karlsson.