Finansminister Magdalena Andersson och utrikesminister Margot Wallström vid Socialdemokraternas partikongress. Foto: TT

Stopp för vinster i hela välfärden på S-kongress

Uppdaterad
Publicerad

Partiledningen ville bara stoppa vinstjakten i skolan, men kördes över av kongressen. Nu ska Socialdemokraterna driva frågan även inom äldreomsorg och sjukvård, enligt beslutet.

I det nya förslaget heter det att ”det behövs ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt i skola, vård och omsorg”. I ursprungsförslaget var skrivningarna om vinstjakt och begränsningar av vinster i företag i välfärden inriktade enbart på skolan.

”Vinnarna badar i guld”

– Jag vill inte höra skola och konkurs i samma mening. Jag vill inte heller höra äldreboende och riskkapital, säger Jeanette Olsson, S-ombud från Bohuslän.

– Vinnarna badar i guld och förlorarna får betala hela kalaset, säger Dan Gabrielsson, S-ombud från Skaraborg.

Det är framför allt Skånes partidistrikt som velat skärpa Socialdemokraternas politik när det gäller vinster inom välfärden. På kongressen lyckades distriktet få med sig ombuden för att politiken inte bara ska gälla skolan, som partiledningen föreslagit. Att stoppa vinstjakten ska nu vara ledstjärna även inom vården och äldreomsorgen.

”Vinstjakten är ett otyg”

– Vinstjakten är ett otyg som vi måste stoppa, och med en portalparagraf som tydligt drar hela välfärden så kan vi äntligen få bort detta, säger Ola Möller, kommunalråd från Helsingborg.

Finansminister Magdalena Andersson tar nederlaget med ro och menar att det är bra att partiet förtydligar sin politik eftersom man vill stoppa vinstjakten på samtliga tre områden.

LO berömmer beslutet

LO talar om seger och ett beslut som gör skillnad i praktiken.

– Den betyder att Socialdemokraterna och LO ska se till att driva igenom vinstbegränsning i samtliga välfärdssektorer, säger ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till TT efter kongressens beslut om att plocka in en ”portalmening” i de politiska riktlinjerna.

Han hävdar att det är en skrivning som förpliktigar och gör praktisk skillnad. Inför kongressen hade partistyrelsen nästan bara talat om att begränsa vinsterna i skolan.

– Det var flera som tolkade det som att vi bara ville ha vinstbegränsning i skolan. Så är det inte, vi vill ha det på alla områden, säger Thorwaldsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.