Främst är det blodtyp A+ och 0 av typen + och – som det är brist på i landet. Foto: Leif R Jansson/TT

Stor blodbrist inför storhelgerna

Uppdaterad
Publicerad
I vanlig ordning råder det blodbrist i stora delar av landet – och under julhelgen är sjukhusens blodlager extra känsliga. Därför ber nu Sveriges universitetssjukhus blodgivare att kavla upp ärmarna för att fylla på förråden.

December är här, och julljusen är tända överallt. Men på sjukhusen runt om i Sverige ser det inte allt för ljust ut när det kommer till hur mycket blod man har tillgång till inför julhelgen.

– I år är det extra ansträngt eftersom många av de röda dagarna infaller på vardagar. Det gör att blodgivare tar ledigt och att våra verksamheter inte har öppet lika många timmar under de veckorna, säger Enisa Deumic, ordförande i Geblod Kommunikation, blodcentralernas nätverk för PR och kommunikation.

Enligt Enisa Deumic, ordförande i Geblod Kommunikation, blodcentralernas nätverk för PR och kommunikation, behöver man ha hjälp från 21 000 blodgivare inför julhelgen. Foto: Pressbild/Geblod

21 000 blodgivare till jul

Totalt behövs, enligt Geblod, 21 000 blodgivare inför julhelgen. Och då är det främst de som redan har gett blod som man är ute efter.

– För de som ger blod för första gången kan det vara för sent just för julhelgen, eftersom det kan ta ett par veckor innan man kan bli godkänd som blodgivare, säger Enisa Deumic.

Bristen på blod i landet gäller i stort sett alla blodgrupper, men främst blodgrupperna A och 0.

– Vi gör nu allt för att få blodgivare att ge blod inför jul. Det är ju en av de bästa gåvorna man kan ge till de som behöver, säger Enisa Deumic.

Normalt år

Stockholm är det område som behöver flest blodgivare inför julhelgen, totalt 7 000. Men siffrorna från i år är inget som sticker ut särskilt mycket, menar hon.

– Det är egentligen ett rätt så normalt år, men vissa verksamheter har stora behov av blod.

Vad händer om blodet tar slut på ett sjukhus?

– Sjukhusen är rätt duktiga på att samarbeta. Tar det slut någonstans skickas blod från ett annat sjukhus, säger Enisa Deumic.

Blodet som doneras används till allt från cancerbehandlingar, till förlossningar och operationer. Enligt statistik från Geblod behövs en blodpåse i minuten i Sverige dygnet runt, året om.

Så många blodgivare behöver de största regionblodcentralerna* till julen.

Visa

Stockholm: 7000

Göteborg: 3000

Skåne: 5000

Östergötland: 1500

Västerbotten: 1300

Örebro: 1600

Uppsala: 1600

Källa: Geblod

*Regionerna rör Geblods egna regioner för blodgivarcentraler. Det ska alltså inte blandas samman med regioner och landsting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer