Foto: TT

Stor brist på trädgårdsmästare

Uppdaterad
Publicerad

Trots en uppsjö av tv-program böcker och tidningar om trädgård så råder en skriande brist på utbildad arbetskraft inom trädgårdsnäringen. Branchen uppskattar att det årligen behövs rekryteras flera tusen, men i år går knappt 80 elever ut gymnasiets trädgårdsutbildning.

– Jag är förvånad. Så fort jag säger att jag är trädgårdsmästare så säger alla att det låter roligt, men jag tror att många har svårt att ta steget eller vet vad vi gör, säger Isabel Alves som är trädgårdsmästare och arbetar för en trädgårdsfirma utanför Malmö.

I år går färre än 80 trädgårdselever ut från gymnasiet och nästa år är det inte ens 50.Branchen själv uppskattar att det behövs 2.500 personer – årligen.

– Konsekvensen blir att vi inte får anställda som har kompetens och gör saker de inte borde. Det är ganska stora värden med skötsel och underhåll av växter. Om man inte kan hantera det på rätt sätt så är det kapitalförstöring, säger Rolf Östinge på Ahrling och Östinge trädgårdsanläggningar.

Generationsskifte

Uppskattningsvis arbetar 30.000 till 50.000 inom trädgårdsnäringen, men man får redan i dag ta in folk från andra länder eftersom kompetensen inte finns här. Inom Svenska kyrkan internutbildar man en del på området men uppskattningsvis behöver man rekrytera 500 nya medarbetare de närmaste åren.

– Människor som har gått trädgårdsutbildning är det brist på redan i dag. Vi har ett stort generationsskifte inom svenska kyrkans förvaltning och vi har inte möjlighet att utbilda alla, säger Ingemar Petersson, driftchef inom kyrkogårdsförvaltningen i Malmö.

Intresset kommer för sent

Det är få sökande och antalet naturbruksgymnasier med trädgårdsinriktning minskar. En av anledningarna kan vara att intresset för trädgård kommer senare i livet men då finns inte utbildningsplatser till alla.

En annan orsak är att man från myndighetshåll underskattat hur många som arbetar och behövs inom branchen, menar Rolf Östinge.

Lönen och att jobbet är säsongsbetonat kan också ha betydelse. Isabel Alves får stämpla under vinterhalvåret.

– Det är lite tråkigt såklart man hade önskat att det kunde gått året om men det är ändå rätt okej.

Och Rolf Östinge tror att det håller på att förändras och gå mot mer fasta anställningar och för att råda bot på bristen av trädgårdsarbetare anser han att utbildningarna borde få mer anslag.

– Det är ju hela vår gröna utemiljö vi sköter. Det är där vi ska rehabiliteras på sin fritid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.