Besökare under klimatveckan i Skövde kommer bland annat att få ligga på ett tältgolv och titta på film om klimatpåverkan och få information av SMHI, säger Ludvig Isaksson, energistrateg på Skövde kommun. Foto: SMHI/Skövde kommun

Stor klimatsatsning i Skövde

Uppdaterad
Publicerad

Det satsas stort på klimatfrågan i Skövde i år. Under hela veckan kommer bland annat föreläsningar, filmvisningar och även matlagning att hållas i klimatets tecken. En vecka som avslutas med nedsläckning under Earth Hour på lördag.

Varje år anordnas Earth Hour över hela världen. En miljömanifestation då hushåll och företag uppmanas att släcka belysningen under en timme för att uppmärksamma klimatfrågan. I Skövde går de ett steg längre i år och uppmärksammar klimatfrågan under en hel vecka.

– Vi hoppas att det ska öka debatten kring klimatfrågorna i kommunen och öppna ögonen på fler invånare som i vanliga fall inte tänker så mycket på klimatet, säger Ludvig Isaksson, energistrateg i Skövde kommun.

Föreläsning om solenergi

Klimatveckan drar i gång under måndagskvällen med en föreläsning om solenergi och om den senaste tekniken inom solceller. Senare i veckan kommer SMHI att informera kring vad som händer vid klimatförändringar och de kommer också att sätta upp ett uppblåsbart tält med en stor bioduk i taket, där ett 20-tal personer ryms under varje visning.

– Där lägger man sig ner på tältgolvet och bioduken blir som ett himlavalv. Det blir väldigt effektfullt, likt en stor igloo, där bildspel, filmer, grafik och andra effekter kommer att visas, säger Ludvig Isaksson till SVT Nyheter Väst.

Inte bara släcka lampor

Vad är orsaken till att ni gör den här satsningen i år?

– Det är mycket fokus på klimatförändringar och hållbar utveckling i samhällsdebatten numera och vi vill utbilda våra invånare inom ämnet och ge något mer än att bara släcka lampor under en timme, säger Ludvig Isaksson.

Enligt honom ska allmänheten, elever, politiker och tjänstemän inte bara upplysas om hur klimatförändringar ska förebyggas utan också om vad som händer i bland annat Skövde vid förändringar i klimatet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.