Stor längtan efter kärlek i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Nätdejtingen har skjutit i höjden sedan coronapandemin bröt ut. Och det inte enbart på grund av att man inte bör träffas fysiskt – utan också för att fler tycks längta efter ett förhållande.

– Jag upplever det som att man har kommit till en punkt där man inte vill leva ensam längre, säger dejtcoachen Jeanette Vinberg. 

Man ska inte hänga i barer, gå ut och dansa, hångla eller ens hålla handen. Coronapandemin har inte bara försatt riskgrupper i ensamhet utan även singlar som söker kärlek. Det har gjort att nätdejting fått ett rejält uppsving.  

Dejtingsajten Mötesplatsen berättar för SVT att antalet nya medlemmar ökade med 25 procent under mars-maj jämfört med samma period förra året. Happy Pancake ser en ökning med 30 procent. Dejtingjätten Tinder vill inte kommunicera medlemssiffror men bekräftar en stor ökning av aktivitet i appen. 

– I slutet av mars slog vi rekord med över tre miljarder swipes, det är väldigt stort för oss, säger Leyla Guilany-Lyard, europeisk kommunikationschef på Tinder. 

Dejtar enbart online 

Även Mötesplatsen märker av ett förändrat beteende och en undersökning bland medlemmar, med anledning av corona, visar att 66 procent enbart dejtar online. Chattarna är också längre och fler. Samtidigt uppgav 41 procent att de känner extra stor längtan efter att träffa någon nu när det är oroligt i världen.  

Att fler vill hitta kärleken bekräftas även av dejtcoachen Jeanette Vinberg, som uppger att hon har 30-40 procent fler samtal nu, jämfört med tidigare. 

– Jag upplever att många känner ensamhet och att man kommit till en punkt där man inte vill leva ensam utan man vill ha en partner, säger hon.

Hitta utomhusaktiviteter

Om man inte känner sig bekväm med nätdejting finns det fortfarande alternativ, menar Jeanette Vinberg. Hon föreslår då att man hittar en förening eller aktivitet utomhus där det kan finnas singlar.

– Det finns massvis av till exempel utomhusträning just nu, kajakklubbar och annat man kan vara med på för att hitta kärleken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.