Foto: MONTAGE/Scanpix

Stor ökning av asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler söker asyl i Sverige. Under första halvåret i år ökade antalet asylsökande kraftigt.

Oroligheterna i Syrien har gjort att många flyr landet och syrierna är den tredje största gruppen som söker asyl i Sverige.

-Situationen har blivit allt värre och nu betecknas det som en inre väpnad konflikt så människor vill ta sig därifrån, säger Elisabeth Backtman, verksamhetschef på Migrationsverket.

Siffror från Migrationsverket visar att 16 335 människor har sökt asyl i Sverige hittills i år – en ökning med 30 procent jämfört med samma period i fjol. 1 212 av dem var från Syrien som hamnar på en tredjeplats på listan över vilka länder som flest asylsökande kommer ifrån.

Ensamkommande barn

Också barn och ungdomar som söker asyl utan vårdnadshavare, så kallade ensamkommande barn, har ökat. Under första halvåret kom 1 467 ensamkommande barn och ungdomar till Sverige vilket är mer än en fördubbling från i fjol. De allra flesta är från Somalia och Afghanistan.

-Här är det en fortsatt instabil situation och ju närmare man kommer det datum när de internationella styrkorna ska lämna landet och situationen inte förbättras så finns det naturligtvis en oro och osäkerhet, säger Backtman.

”Bättre framtid”

En dom i Migrationsöverdomstolen i januari i år gör det lättare för somaliska familjer att återförenas i Sverige, något som kan ha påverkat antalet somaliska asylsökande, som mer än fördubblats i år.

-Vår bedömning är att vi kommer att se en ökning eftersom det finns ett behov av att komma hit, säger Backtman.

Samtidigt pekar hon på att det kan vara svårt att förutsäga hur det kommer se ut i framtiden.

-Det blir mer och mer mångfasetterade drivkrafter till varför man kommer hit. Det handlar givetvis om säkerhetsmässiga situationer men också att man inte enbart flyr ifrån någonting utan önskar sig en bättre framtid, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.