Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Föregående år var det uppe på drygt 2 450, går vi tillbaka tre fyra fem år i tiden så låg vi under eller nära 2 000 ärenden per år”, säger Mari Heidenborg. Hör justitiekanslern i klippet. Foto: Per Danielsson/TT & SVT

Rekordökning av ersättning till häktade – 70 miljoner betalades ut förra året

Uppdaterad
Publicerad

Antalet ansökningar om ersättning för frihetsberövade har ökat under de senaste åren enligt statistik från Justitiekanslern, JK. Förra året betalades runt 70 miljoner kronor ut till personer som suttit frihetsberövade men som inte blivit dömda i domstol.

En förklaring kan vara allt mer komplexa utredningar i gängmål där det är svårt att få folk att vittna och leda brotten i bevis.

Förra året ansökte rekordmånga personer om ersättning för att ha suttit frihetsberövade utan att sedan dömas i domstol.

– Det var det uppe på drygt 2 450. Tre, fyra, fem år i tiden låg vi under eller nära 2 000 ärenden per år, säger justitiekansler Mari Heidenborg.

Fler ärenden

Den stora ökningen som skett när det gäller ersättning för frihetsberövade är långtidshäktade som inte döms i domstol. 2012 betalade JK ut 100 000 kronor eller mer i ersättning i 69 ärenden. Förra året betalade myndigheten ut 100 000 kronor eller mer i 139 ärenden, en fördubbling.

– Vi gör ingen egen analys vad det beror på. Vi försöker titta på hur ärendestocken ut, men det är klart att det som förekommer i den allmänna debatten att det är ett ökat antal frihetsberövade personer, säger Mari Heidenborg.

Från Åklagarmyndigheten menar man att samhällsutvecklingen kan vara en bidragande faktor till den stora ökningen.

– Får jag gissa så tror jag att de här senare årens utveckling med komplexa utdragna förundersökningar där vi har tagit oss an svåra uppgifter, är ett huvudskäl. Det tillsammans med att många av de brotten sker mellan kriminella grupperingar där folk pratar i väldigt liten utsträckning, säger överåklagare Lennart Guné.

Kritik mot systemet

Ersättningen för frihetsberövanden har kritiserats, framför allt sedan en våldtäktsdömd man beviljats 840 000 kronor eftersom mannen visade sig vara yngre än vad rätten först trodde och därför varit frihetsberövad för länge. SVT:s Uppdrag Granskning har senare visat att mannen kan ha varit över 18 år vid brottet. Hur systemet för ersättning ska se ut är ytterst en fråga för politiken, menar JK.

– Det är också en större fråga när man sätter den här typen av skadestånd för frihetsberövade i jämförelse med till exempel skadestånd till brottsoffer och ersättning som utgår i andra ärenden. Där har vi en pågående debatt i samhället i dag. Det är naturligtvis rimligt att man gör de här jämförelserna och kanske bestämmer en annan ordning, säger justitiekansler Mari Heidenborg.

Enligt svensk lag har den som suttit anhållen eller häktad i mer än 24 timmar i regel rätt till ersättning om personen sedan inte dömts i en domstol.

Ersättning kan utgå för bland annat lidande, förlorad arbetsförtjänst och utgifter. En grundläggande förutsättning för ersättning är att skadan har vållats genom själva frihetsberövandet.

Källa: JK

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer