Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kristina Tedroff, docent och barnläkare, tipsa om hur barnen sover bättre – utan sömntabletter. Foto: TT/SVT

Stor ökning av sömnmedel till barn och unga

Publicerad

På tio år har antalet barn och unga som fått sömnmedel eller lugnande medel utskrivet på recept femfaldigats, enligt statistik från Socialstyrelsen.

– Man vet väldigt lite om sömnmedel och barn, säger Kristina Tedroff, docent och barnläkare, i SVT:s Morgonstudion.

Förra året var det närmare 84 000 barn och unga mellan 0-19 år som fick medel på recept, jämfört med runt 16 000 personer 2011, enligt Socialstyrelsens statistik.

Kristina Tedroff säger att den viktigaste rekommendationen för problem med sömnen är ”sömnhygien”, vilket innebär att skapa bra vanor när det handlar om sömn.

– Det är mer praktiska saker än vad man ibland tänker på. Det är inte bara att det ska vara mörkt, tyst och kallt, utan också att det ska vara ljust på morgonen när man går upp. Man måste vara ute på dagen och röra på sig, så att man får en naturlig kroppsklocka.

Sömnmedel ska användas en begränsad tid

Sömnproblem i perioder är relativt vanligt hos barn, enligt Kristina Tedroff. För ungefär en fjärdedel av alla barn är besvären så allvarliga att de skapar problem. Ökningen av sömnmedel bland barn och unga gäller främst förskrivningen av hormonet melatonin, enligt Kristina Tedroff.

– Det har varit svårare tidigare att förskriva det i Sverige, och det är inte bara i Sverige som det har ökat utan det har skett en explosionsartad utveckling i flera länder.

Om man har provat sömnhygien och det inte funkar kan man testa vissa medel som till exempel melatonin, säger Kristina Tedroff.

– Men det ska vara under en kort och begränsad tid. Det ser vi inte är fallet, och det är det som är oroväckande eftersom vi inte vet långtidseffekterna och det inte är prövat på barn.

Se vad Kristina Tedroff säger om barn och sömn i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.