Foto: TT arkiv

Osäkerhet kring nyårsfiranden – men på Skansen ringer nyårsklockan

Uppdaterad
Publicerad

2020 har för många varit dystert – och mycket talar för att avslutningen på året inte heller blir så värst festlig. På flera orter i landet ställs officiella nyårsfiranden in för att undvika folksamlingar och förhoppningsvis bromsa smittspridningen.

Men på Skansen håller man traditionen vid liv – åtminstone för tv-publiken.

På friluftsmuseet Skansen, som drabbats hårt ekonomiskt av vikande besökssiffror i coronapandemins spår, har man efter viss tvekan nu bestämt att fira tolvslaget på samma sätt som varje nyår sedan 1977. Fast inte riktigt så traditionsenligt som man hade önskat.

– Det blir musikunderhållning med orkester från Solliden och ”Ring, klocka, ring” precis som vanligt. Men tyvärr måste det i år ske utan publik på plats, säger Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef på Skansen.

Diktuppläsare avslöjas senare

En ”normal” nyårsafton trängs mängder av nyårsfirare framför Solliden-scenen för att tillsammans ringa in det nya året. I år blir det troligtvis bara personal som på olika sätt är inblandad i tv-sändningen.

– Programmet liksom vem som kommer läsa Tennysons dikt ”Nyårsklockan” avslöjas senare i höst, berättar SVT:s producent Haida Jamshidi.

Tv-bilderna av fyrverkerierna över Stockholm riskerar dock bli något mindre storslagna än vanligt, eftersom de officiella festligheterna i huvudstaden blivit inställda. Det har även tolvslagsfirandet i bland annat Västerås, Varberg och Eskilstuna blivit, uppger Sveriges Radio P4

Raketer på eftermiddagen

I Göteborg har det inte hållits något officiellt firande av tolvslaget sedan 2017, då det som brukade hållas på Götaplatsen lades på grund av stök med fylla och okontrollerad raketskjutning. Mycket talar för att även det fyrverkeri som Göteborgsposten brukar bränna av över Göta Älv redan klockan 17, och som brukar locka stora mängder åskådare, ställs in i år. Beslutet ska ha fattats efter överläggande med smittskydd Västra Götaland.

Malmö stad, som 2019 hälsade det nya året med fyrverkeri både vid Nyhamnen och Stortorget, har ännu inte bestämt hur det kommer bli i år.

Privata tillställningar

Om inte smittspridningen upphör lär inte heller privata nyårsfiranden kunna ske som vanligt när 2021 ska hälsas välkommet.

Så här säger Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors om det stundande jul- och nyårsfirandet:

– Man får sikta in sig på att det blir i ett mindre sällskap. De allmänna råden som gäller för hela landet, att avstå sociala sammanhang, de kommer definitivt att gälla.

Tv-sända nyårsfirandet på Skansen

Nyårsfirandet på Skansen har långa anor, och ända sedan 1895 har det varit tradition att en person minuterna före tolvslaget läser Lord Alfred Tennysons dikt Nyårsklockan (Ring Out, Wild Bells). Flest sådana framträdanden har skådespelaren Anders de Wahl gjort, inte mindre än 36 stycken.

Sedan 1977 har firandet varit direktsänt i tv. Fram till 2013 var det tradition att samma uppläsare behöll uppdraget så länge detta var möjligt, men därefter har SVT under visst hemlighetsmakeri utsett en ny recitatör varje år.

Hittills har följande fått äran:

  • Georg Rydeberg 1977-1982
  • Jarl Kulle 1983-1996
  • Margaretha Krook 1997-2000
  • Jan Malmsjö 2001-2013
  • Loa Falkman  2014
  • Malena Ernman 2015
  • Pernilla August 2016
  • Krister Henriksson 2017
  • Mikael Persbrandt 2018
  • Lena Endre 2019

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.