Sädesfält med råg som lever farligt Foto: Scanpix

Stor risk för lömsk svamp

Uppdaterad
Publicerad

Jordbruksverket Sveriges bönder för den ökade risken att lömska svampar ska angripa årets spannmålsskörd.

Fortsätter det regna är risken stor för svampangrepp på såväl vår- som höstskörden. Den bedömningen gör Göran Gustafsson på Växtskyddscentralen på Jordbruksverket, som noga följer utvecklingen.

På flera håll i södra Sverige har stora angrepp av septoria, så kallad svartpricksjuka, noterats på höstvetet. Den bildar inte toxiner, men de som drabbas får räkna med betydligt mindre skörd.

Regnkaoset i juli

Även gulrost har gynnats av vädret och angreppen, som kan ge stora skördeförluster, har varit mycket kraftiga på flera håll.

Kan utveckla toxiner

-Bönder försöker spruta mot gulrost, men det måste göras så fort de första tecknen visar sig. Får den fäste är den svår att bli av med, säger Göran Gustafsson.

En otäck sjukdom är fusarium, som under vissa förhållanden kan utveckla toxiner. Förra året uppmättes mycket höga halter fusariumtoxiner i framför allt västra Sverige.

En stor del av grynhavren fick kasseras eftersom halterna av gifter överskred EU:s gränsvärden.

-Hur det blir i år vet vi inte riktigt ännu. Vi kan redan se angrepp på axen i vetet, men vi får se hur det utvecklar sig. Det kan ha varit lite för kallt.

Fakta: Svampangrepp på spannmål

Några av svamparna som angriper spannmålsskörden:

* Septoria, ger bladfläckar av varierande utseende. Angriper främst höstvetet. Vanligare ju längre söderut man kommer i landet. Bildar inga toxiner eller gifter men kan ge stora skördeförluster.

* Gulrost, angriper bland annat vårvete och höstvete. Har i flera år varit ett problem i Sydsverige. Är ett ökande problem i och med att den muterar. Tidigare var det stora sortskillnader i känslighet, men numera kan gulrosten angripa flertalet sorter.

* Fusarium, ett svampsläkte som kan angripa flera olika grödor. Kan producera gifter i foder och livsmedel som kan vara skadligt för både djur och människor.

Källa: Jordbruksverket och NE (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regnkaoset i juli

Mer i ämnet