Stor skillnad i begravnings-bistånd

Uppdaterad
Publicerad

Det skiljer stort mellan hur mycket kommunerna betalar för begravning av dem som inte har några pengar när de dör, visar en Rapportundersökning.

I Åre och Strömsunds kommuner kan begravningen få kosta 30.750 kr, men i Haninge kommun uppgår begravnings- biståndet som mest till 8.390 kronor, en skillnad mellan kommunerna som betalar mest och minst på 22.360 kr.

Haninge kommun ger inte bistånd till gravsten medan Åre ger bistånd till dödsannons, gravsten och kyrkkaffe. Socialstyrelsens anser att bidraget till begravning bör vara 20.500 kr.

Summan är ett halvt basbelopp och bör ”uppfylla de anhörigas önskemål och vara skäligt” som det står i Socialstyrelsens allmänna råd om bidrag till begravning.

”Värdig begravning i Haninge”

Bidraget som Haninge kommun ger är mindre än hälften av Socialstyrelsens rekommendation.

-Jag tycker att man får en värdig begravning i Haninge och jag tycker att vi har förhandlat oss till ett bra pris för denna begravning, säger Anders Chronqvist, tillförordnad socialchef i Haninge kommun.

Ulf Lernéus från Sveriges begravningsbyråers förbund är dock av en annan åsikt.

-Vi tycker att i skäliga begravningskostnader ligger naturligtvis en gravsten, säger Ulf Lernéus.

”Inte generellt med maxtak”

Åre kommun ger 30.750 kronor i bistånd, vilket är 10.000 kronor mer än Socialstyrelsen rekommendation. Lena Månström, socialchef i Åre kommun förklarar varför att skälet till det höga maxbeloppet är att man vill försäkra sig om att begravningen blir värdig.

-Det är inte så att man får maxtaket i något generellt paket utan man gör en bedömning av det kostnadsförslag som klienten har fått i från sin begravningsbyrå, säger Lena Månström.

Så säger lagen

Begravningslag (1990:1144)

5 kap. Gravsättning och kremering

1 § När någon har avlidit, bör hans önskan om kremering och om gravsättningen såvitt möjligt följas av den som i egenskap av anhörig eller närstående eller annars ordnar med gravsättningen.

2 § Om den avlidne inte efterlämnar någon som ordnar med gravsättningen, skall den ordnas av den kommun där den avlidne senast var folkbokförd

eller, om den avlidne inte har varit folkbokförd i Sverige, av den kommun där dödsfallet inträffade.

För kostnaderna har kommunen rätt till ersättning av dödsboet.

Lag (1991:496).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.