Järnvägsstationen i Laxå. Foto: SVT

Här är Sveriges fattigaste kommun

Uppdaterad
Publicerad

Förra året redovisade Sveriges kommuner ett rekordstort överskott. Men skillnaden mellan fattiga och rika är enorm. Laxå är Sveriges fattigaste kommun med ett eget kapital som ligger under noll.

Förra året var Skellefteå den rikaste kommunen, med ett eget kapital på över 100 000 kronor per invånare. Enligt en sammanställning som Dagens samhälle gjort var det kommuner med lukrativa bolag, till exempel kraftbolag, som redovisade det största överskottet.

Andra kämpar för sin överlevnad. I Laxå var det egna kapitalet minus 3 000 kronor per invånare. Med en skuld på 120 miljoner kronor är kommunen den mest skuldsatta i hela Sverige.

– Det är klart att det hade varit roligare om vi hade legat bra till ekonomiskt, men det här är också en utmaning, säger Laxås kommunalråd, Tommy Holmquist (S).

Vill locka invånare

Vi möter honom i kommunhuset som ligger strax intill det nya resecentret i Laxå. Det invigdes nyligen med en förhoppning om att kommunen ska locka till sig fler invånare som vill pendla till Örebro.

På 60-talet blomstrade Laxå. Svetsföretaget Esab expanderade, kommunen byggde miljonprogramsområde och folk flyttade hit för det var här jobben fanns. Idag är det annorlunda. Jobben har försvunnit när industrin flyttade utomlands och invånarna, dryga 5 500 stycken förra året, minskar för varje år.

Känns det aldrig hopplöst?

– Nej, jag tycker inte det. Jag tycker att Laxå är väl värt att kämpa för, för att det är en fin ort som ligger bra till. Den har stora möjligheter, säger Tommy Holmquist (S).

Räknar med överskott

Men nu hoppas de på ljusare tider. Kommunen har genomgått en omorganisation, de har dragit ned på tjänster och samarbetar med andra kommuner för att spara pengar.

År 2014 räknar kommunen med ett överskott på 10 miljoner enligt budget. Dessutom kan de få ett extra tillskott i kassan om riksdagen röstar igenom det nya skatteutjämningssystemet i höst. I så fall kan de räkna med 3,7 miljoner mer när systemet börjar gälla fullt ut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.