Undersökning: Varannan elev begränsar sitt liv av oro för brott

Uppdaterad
Publicerad

Varannan elev i årskurs nio undviker vissa personer, platser eller aktiviteter av oro för att utsättas för brott. Många uppger också att de har blivit utsatta för något brott men få polisanmäler.                        

Det visar Brottsförebyggande rådets senaste skolundersökning om brott där 6000 elever i hela Sverige deltagit.

-Det är oroväckande och problematiskt att man inte kan göra vissa saker av oro för brott, säger Anna Gavell Frenzel, utredare på Brå.

Att ta omvägar för att slippa träffa någon man är rädd för eller att stanna hemma från skolan av samma anledning, är vardag för många niondeklassare. I Brås senaste skolundersökning uppger hälften av eleverna att de begränsar sin vardag på olika sätt av oro för att bli utsatta för brott.  

-Det är oroväckande att det är så många elever som känner sig oroliga och det är problematiskt att man känner att man inte kan göra vissa saker av oro för att utsättas för brott, säger Anna Gavell Frenzel, utredare på Brottsförebyggande rådet. 

Tjejer mer utsatta 

Det är vanligare bland tjejer än bland killar att oron för brott leder till begränsningar i deras vardag, 56 procent av tjejerna vittnar om detta, 46 procent av killarna.

Skolundersökningen om brott har genomförts vartannat år sedan 1995. Den senaste undersökningen omfattar närmare 6000 elever i årskurs nio från skolor över hela Sverige.De har svarat anonymt på frågor om både utsatthet och delaktighet i brott. Såväl ”fysisk” brottslighet som exempelvis stöldbrott, misshandel och sexualbrott som kränkningar via internet. 

Få unga polisanmäler brott

52 procent av eleverna uppger att de själva har begått brott, det vanligaste är stöld och bara vid något enstaka tillfälle. 48 procent uppger att de själva har utsatts för brott.

-Vi ser en tydlig överlappning när det gäller delaktighet och utsatthet för brott. Två tredjedelar av eleverna som säger att de har begått brott har också varit utsatta för brott, säger Anna Gavell Frenzel.

Men det är relativt få av de brottsutsatta eleverna som polisanmäler. Den kategori där flest uppger att de har polisanmält brottet är rån, ändå är det inte mer än en tredjedel av de som säger sig ha rånats som har gjort en polisanmälan. När det gäller sexualbrott är anmälningsbenägenheten betydligt lägre, enligt undersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.