Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mer om de brister om Ivo identifierat och kritiken mot förlossningsmottagningarna i videon. Foto: Christine Olsson/TT

Stora brister hos landets förlossningskliniker

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som föder barn riskerar att leva med konsekvenserna av bristfällig vård. Det uppger Inspektionen för vård och omsorg, Ivo – som konstaterar brister hos samtliga 44 förlossningskliniker som granskats.

Otillräcklig journalföring som riskerar patientsäkerheten och bristfälliga egenkontroller för att förhindra allvarliga händelser. Det är några av de brister som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har ringat in efter en tillsyn på alla förlossningsklinikerna i landet.

Resultatet presenteras i en rapport under torsdagen där 44 av landets 45 förlossningskliniker har färdiganalyserats efter Ivos genomgång.

Bland annat följs inte alltid riktlinjerna som innebär att man ska vara två personer för att sy ihop bäckenbottenbristningar efter förlossning.

– Det leder ju till att en mamma kan få leva med konsekvenserna av en bristning i bäckenbotten, säger Peder Carlsson, avdelningschef på Ivo.

Hör mer i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.