Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chanserna att få se norrsken håller i sig hela veckan – se prognosen här. Foto: SVT

Meteorologen: Här är chanserna till norrsken störst

Publicerad

Missade du helgens norrsken? Det finns fortfarande chans att få syn på ljusfenomenet.

– Måndag kväll och natt mot tisdag kommer det att vara klart väder på flera håll i landet, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Under helgen har norrsken skådats på flera håll, bland annat så långt söderut som Bohuslän.

– Det är inte lika stor chans att se norrsken lika långt söderut som den gångna natten enligt prognoserna. Bäst chans är det i mellersta och norra Norrland, möjligen ner mot Svealand också, säger Nitzan Cohen, meteorolog.

Norrsken uppstår året om, men det krävs ofta mörka och klara nätter och kvällar för att få syn på det.

– Måndag kväll och natt mot tisdag kommer det att vara klart väder på flera håll i landet, så det hade varit optimalt om det hade väntats lika mycket aktivitet som den gångna natten, säger han.

Men enligt Nitzan Cohen finns det fortfarande möjlighet att få syn på fenomenet, även om molnigheten ökar.

– Det blir ett hinder om man inte befinner sig på rätt plats. Jag vill också poängtera att prognoser på norrsken är rätt osäkra, speciellt längre bort än tre dygn, säger Nitzan Cohen.

Högtrycket, som ger goda förutsättningar för att se norrsken, ser ut att stanna – se meteorolog Marcus Sjöstedts prognos videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.