Maskinerna är stora, ändå har tjuvarna har inga problem att få dem att försvinna. Tony Hansén blev nyligen av med en av hans företags grävmaskiner när den stod parkerad utanför ett hyreshus i Stockholm.
– Med samtliga grejer, de tog ju redskap och kärra, var det värt 650.000-700.000 kronor. Den här typen av maskin som försvann för mig är svår att hyra in och det som händer är att man blir av med arbetet, säger Tony Hansén, ägare Hanséns maskin och entreprenad.
Samma nyckel till flera fordon
Hittills i år har över 250 entreprenadmaskiner och traktorer efterlysts hos organisationen Larmtjänst. Och fortsätter utvecklingen i samma takt befarar Larmtjänst att 2014 blir ett rekordår. Maskinerna är ofta värda hundratusentals kronor eller miljonbelopp.
– Det är oftast höga värden och väldigt lättstulet. Ett märke kan ha 5 till 10 olika nycklar som passar till samtliga maskiner, säger Göran Trangius, utredningsinspektör Larmtjänst.
Förutom att maskinerna ofta saknar elektroniskt stöldskydd som finns på personbilar, har tillverkarnas ambition att förenkla för de som ska köra och serva maskinerna även förenklat för tjuvarna. Enligt Larmtjänst och polisen försvinner många av de stulna maskinerna ut ur landet vilket gör det ännu svårare att hitta dem.
– Det skulle behövas lite mer engagemang från tull och polis sida och att man visar att man bryr sig ordentligt om det här. För det verkar vara för lätt att få ut de här grejerna från Sverige, säger Tony Hansén.
”Bör bli krav på bättre låssystem”
Enligt Larmtjänst har det blivit vanligare att flera maskiner stjäls åt gången. Häromveckan stals till exempel fyra traktorer värda totalt tre miljoner kronor från ett företag i Brålanda i Dalsland.
– Det bör bli krav på bättre låssystem på maskinerna och elektroniskt stöldsystem som motsvarar det som finns på personbilar till att börja med. Det skulle vara väldigt mycket värt tror vi, säger Göran Trangius, utredningsinspektör Larmtjänst.