Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SCB:s stabschef om oron efter nedskärningarna. Foto: SCB/TT

Nedskärningar hos SCB – 70-tal tjänster försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Ett 70-tal tjänster försvinner när Statistiska centralbyrån tvingas genomföra kraftiga nedskärningar. Krav på effektivisering och skenande kostnader till följd av inflationen uppges vara några orsakerna.

– Situationen är allvarlig och vi har inte haft många liknande situationer förut, säger Mikael Schöllin, tillförordnad kommunikationschef på SCB.

Personalen på SCB fick beskedet under tisdagen och det är främst tjänster inom kommunikation, stöd och datahantering som berörs av nedskärningarna. Stämningen bland de anställda uppges vara ansträngd.

– Personalen är naturligtvis oroad och vi har just nu möten i grupper eller individuellt. Det kan bli så att vi behöver ta in professionell hjälp också, säger Mikael Schöllin.

Myndigheten har i nuläget omkring 1000 personer anställda och enligt Mikael Schöllin är det troligt att personal kan behöva sägas upp.

– Men vi har ju en naturlig omsättning på personal också, där anställda går i pension eller slutar av andra anledningar som inte kommer att återrekryteras efter. Det kan också röra sig om frivilliga överenskommelser eller omplaceringar, säger han.

Riktar sig mot regeringen

Enligt Mikael Schöllin, gör bland annat regeringens krav på digitalisering att kostnaderna och intäkter inte går ihop. Enligt myndigheten har man tidigare begärt ökat anslag men utan respons.

– Vi vill ju naturligtvis få ett utökat anslag från regeringen när det kommer till just digitalisering och effektivisering, säger han.

Mikael Schöllin menar processen är i ett tidigt stadium men att man siktar på att vara klar innan jul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.