Schibstedthuset i centrala Stockholm som bland annat innehåller Aftonbladets redaktion. Foto: TT

Flera stora nyhetssajter kraschade

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de stora svenska medierna utsattes under lördagskvällen för en samordnad IT-attack. Det var sannolikt en överbelastningsattack som fick en rad nyhetssajter att vara oåtkomliga under kvällen. Det finns tecken på att attacken kan ha gått via Ryssland. Polisen har inlett en brottsutredning.

Flera av de stora riksmediernas webbplatser drabbades av tekniska problem under lördagskvällen. Aftonbladet.se gick inte att komma åt från 20-tiden. Fortfarande vid 23-tiden var sajten av och till omöjlig att ladda. Vid midnatt fungerade sajten åter normalt.

Ökad trafik från Ryssland

Orsaken till de samtidiga störningarna på de stora nyhetssajterna är inte fastslagen, men mycket talar för att det rörde sig om en samordnad hackerattack.

Hackerattack mot svenska medier

Statistik hos företaget Netnod, som ansvarar för de stora knutpunkterna i den svenska delen av Internet, visade att datatrafiken till Sverige från ryska internetoperatörer ökade kraftigt under den del av kvällen som IT-attacken pågick som mest intensivt.

Det behöver inte betyda att attacken hade sitt ursprung i Ryssland, men pekar på att den eller de som ligger bakom på olika sätt dirigerade attacken genom landet, eller utnyttjade virusinfekterade ryska datorer.

”Någon vill stoppa nyhetsförmedlingen”

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson bekräftade på Twitter att det var en it-attack som pågick mot tidningen: ”Det är naturligtvis mycket allvarligt att svenska nyhetssajter attackeras. Men att någon vill stoppa nyhetsförmedling bekräftar dess värde”.

– Sajten slogs ut och gick inte att uppdatera på vanligt sätt. Vi såg också att andra medier slås ut i en omfattning som vi aldrig sett tidigare, sade Expressens ställföreträdande utgivare Karin Olsson till SVT Nyheter.

Twitterhot

Några konkreta misstankar om vem som kan ligga bakom finns ännu inte, men strax före det att sajterna slutade fungera lades ett anonymt twitterkonto ut hot om attacker de kommande dagarna mot svenska myndigheter och medier som ”sprider falsk propaganda”.

Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Dagens industri, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblads sajter låg under kvällen nere helt eller delvis.

Brottsutredning

Säkerhetspolisen informerades om attacken och bekräftade att polisen har inlett en brottsutredning.

– Det är polismyndigheten i Stockholm som utreder detta. Vi följer naturligtvis det här och är redo att bistå dem om det behövs, sade kommunikationschefen Mark Vadasz.

Enligt uppgifter från den statliga sajten Krisinformation.se på Twitter ska inga svenska myndigheter ha drabbats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hackerattack mot svenska medier

Mer i ämnet