SOS Alarm skriver i ett pressmeddelande att störningarna kan ha påverkat möjligheten för Tele2:s och Comviqs kunder att ringa till 112. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stora problem för Tele2-kunder i natt

Uppdaterad
Publicerad

Mobilnätet hos Tele2 och Comviq har drabbats av stora problem under natten till torsdagen. Från flera delar av landet kommer rapporter om att nätet ligger nere. Enligt SOS Alarm kan det ha påverkat möjligheten att ringa till 112.

Läsare har hört av sig till SVT under natten med påpekanden om att mobilnätet hos Tele2 ligger nere.

sajten Downdetector, där användare själva kan rapportera om problem med mobilnät, har närmare 300 rapporter om nätstörningar strömmat in från flera delar av landet sedan 3-tiden på natten.

Flera städer drabbade

Baserat på kommentarerna på sajten har användare haft problem i både Göteborg, Stockholm, Sundsvall, Helsingborg och ett stort antal flera städer.

”Hela vårt företag är utan telefon i natt. Vi delar ut tidningar och har alla abonnenter i telefonerna”, skriver en användare på sajten Downdetector.

Enligt Tele2 är det för tidigt att säga vad som varit orsaken till störningarna, och man hoppas ha en tydligare bild av vad som hänt senare under dagen. Klockan 07.00 kvarstod fortfarande en del av problemen, bland annat i göteborgsområdet.

– Vi har haft en riksomfattande störning som började omkring klockan tre. Vi utreder för fullt vad som hänt och hur det kan bli bättre, säger Joel Ibson, kommunikationsansvarig på Tele2.

Tele2:s råd till kunder som har haft problem med nätet är att slå på flygplansläget eller att stänga av mobilen, för att sedan låta mobilen koppla upp sig mot nätet igen.

SOS Alarm: Kan ha påverkat

SOS Alarm skriver i ett pressmeddelande att störningarna kan ha påverkat möjligheten för Tele2:s och Comviqs kunder att ringa till 112. Nödnumrets funktionalitet har däremot inte påverkats, enligt pressmeddelandet.

I övrigt hänvisar SOS Alarm till mobiloperatören.

Tågtrafiken stoppades

All tågtrafik över Öresundsbron stoppades under en kort period på natten, efter att personal som arbetat på spåren inte kunde ringa in till trafikledningen och tala om att de var klara. Det är oklart om de problemen kan kopplas till Tele2:s och Comviqs problem.

Klockan 06:20 fanns inga större störningar i tågtrafiken att rapportera, enligt Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.