Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Statsvetare: Tre av fyra positiva till obligatorisk barnvaccination Foto: Johan Nilsson/TT & SVT

Studie: Tre av fyra svenskar positiva till barnvaccination

Uppdaterad
Publicerad

Tre av fyra svenskar är positiva till obligatorisk barnvaccination, visar en ny studie. Samtidigt finns det grupper i Sverige som är tveksamma till att ta vaccin mot covid-19.

– I någon mån är det ändå samma fråga. Det handlar om vad staten ska få bestämma över medborgarna, säger statsvetaren Björn Rönnerstrand i Morgonstudion.

Det finns en övervägande positiv inställning till barnvaccination i Sverige, visar en ny studie från Göteborgs universitet.

– Vi undersökte hur svenskarna ser på en obligatorisk barnvaccination. Vi fann då i den här undersökningen att tre av fyra är positivt inställda till ett sådant här obligatorium, säger Björn Rönnerstrand, forskare i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, i Morgonstudion.

Även om undersökningen gäller just barnvaccination så går det ändå att dra paralleller med inställningen till vaccin mot covid-19, menar han.

– Vår undersökning var barnvaccination och det finns ju stora skillnader mellan ett vaccin som tagits fram fort och som ska riktas till hela befolkningen och de under längre tid utprovade vaccinationerna som barn får.

– Men i någon mån är det ändå samma fråga. Det handlar om vad staten ska få bestämma över medborgarna, säger Björn Rönnerstrand.

”Finns ett motstånd”

Över sex miljoner invånare i Sverige har hittills fått en första dos vaccin mot covid-19.

Men trots att Sverige som land traditionellt sett har en hög vaccinvilja finns också ett vaccinmotstånd.

– Det finns ett motstånd. En del är tveksamma till  att vaccinera sig. Det har vi sett i flera undersökningar, säger Björn Rönnerstrand.

Det tar sig dock i uttryck på olika sätt i olika kategorier, enligt honom.

– Man kan väl säga att det yttrar sig på lite olika sätt i olika grupper. Vissa i yngre grupper kanske inte bryr sig så speciellt mycket om vaccinet eftersom de inte ser sig som speciellt utsatta eller får så hög risk att drabbas., säger han, och fortsätter:

– Men det finns också en skepsis som tar sig i uttryck mer som en misstro mot dels hälso- och sjukvården, men också som en misstro och opposition mot samhället. Som en slags politisk markering, säger Björn Rönnerstrand.

Stora protester mot vaccinkrav

Samtidigt har protester tilltagit i andra delar av världen mot de vaccinationskrav som flera länder på den senaste tiden har infört.

I Frankrike protesterade i helgen hundratusentals mot de nya vaccinkraven i landet, som bland annat innebär att de kommer krävas vaccinpass för att gå på restaurang, bio och sportevenemang. Stora demonstrationer har även brutit ut på bland annat Cypern och i Grekland i veckan mot skärpta vaccinationsregler och krav på tester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer