Problem i familjen berör alla våra känsliga punkter: självbild, ekonomi, sexliv, materiell och känslomässig trygghet. Och kanske barn som far illa. Allt fler väljer nu att ta samtalshjälp för att reda ut problemen eller för att en eventuell separation inte ska behöva bli så bitter och uppslitande.
Enligt en undersökning som SVT gjort så uppger en majoritet av landets kommuner att efterfrågan på familjerådgivning har ökat. Västerås är ett exempel där trycket är stort.
-Det är faktiskt en fördubbling. Jag tror att det är mer okej att söka hjälp, det är en sådan tidsanda. Det är nog det största skälet egentligen. Sedan kanske det är lite svårare ibland att få ihop en vardag i en familj och i ett parförhållande, säger Torsten Hemlin, familjerådgivare Västerås.
En skyldighet för kommuner
Kommunerna är skyldiga att erbjuda familjerådgivning. Men möjligheterna att få hjälp skiljer sig rejält i olika delar av landet.
På vissa håll är kötiderna över sex veckor, på andra ställen är de som högst en vecka. Och så är det stora skillnader i kostnad. En del kommuner har valt att familjerådgivning ska vara gratis, i de flesta kostar det en eller ett par hundralappar per besök och dyrast är det kring huvudstaden, på Lidingö utanför Stockholm kostar varje besök 500 kronor, Och sedan årsskiftet tar Stockholms stad 450 kronor.
-Under 2009 så dök det upp grupper av människor som tidigare dels kanske hade gett upp på vägen men som också hade upplevt tröskeln som för hög, man kom inte riktigt fram. Det dök upp flera unga barnfamiljer, även kunder med invandrarbakgrund, vilket är nytt. Men kan vi se att de har försvunnit. Det får konsekvenser, konsekvenser för de människor som inte har råd att betala och det känns väldigt tråkigt eftersom vi vet att våra verksamhet hjälper, säger Helene Ahlström, familjerådgivningen Söderstöd.
David Boati