Stora skillnader i livsmedelskontroll

Publicerad

Endast 43 procent av landets restauranger och livsmedelsföretag kontrolleras av livsmedelsinspektörer, enligt en rapport från Livsmedelsverket.

Skillnaderna är stora mellan kommu- nerna. I Tierp kontrollerades bara 10 procent av alla restauranger och livsmedelsföretag samtidigt som Timrå kommun har en siffra på 100 procent.

-Det är olika för att man prioriterat det olika högt i kommunerna. Sen ser vi också att det är svårt att rekry- tera livsmedelsinspektörer, säger Ulla Nordström, enhetschef på Livsmedels- verket till Rapport.

Ökat samarbete behövs
Det saknas ungefär 150 livsmedelsinspektörer i Sverige. Värst är bristen i de mindre kommunerna. Nya utbildningar har nu startats, men Ulla Nordtröm tycker även att samarbetet mellan de små kommunerna när det gäller inspektionsarbetet bör bli bättre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer