Antalet tonårsaborter är högt i Sverige. Samtidigt ger landstingen väldigt olika subventioner till preventivmedel för unga kvinnor. Foto: SVT

Stora skillnader i pris för preventivmedel

Uppdaterad
Publicerad

I ett landsting är preventivmedel helt gratis upp till och med 25 år, i grannlandstinget finns inga subventioner alls. Det skiljer väldigt mycket på vad unga kvinnor får betala för preventivmedel beroende på var i Sverige de bor.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, vill få bort de här skillnaderna, inte minst för att få ner antalet tonårsaborter, där Sverige ligger högt i en internationell jämförelse. SKL har därför tillsatt en utredning som ska titta på hur man kan jämna ut kostnaderna för preventivmedel mellan landstingen.

– Det viktiga är att man har subventioner, för det är ett sätt att få ner abortfrekvensen. Sedan finns det skillnader när gäller ålder och hur stor subventionen är, säger Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg på SKL.

Det finns alltså ett samband mellan subventioner på preventivmedel och antalet tonårsaborter?

– Den frågan har diskuterats länge, men det finns en del studier och statistik som pekar på att det är så, säger Göran Stiernstedt.

Ett landsting som har tagit fasta på det här är Norrbotten, som den första januari i år införde gratis preventivmedel för alla till och med 25 års ålder, bland annat därför att man hade en ganska hög abortstatistik. I grannlandstinget Västerbotten däremot gör man på ett helt annat sätt.

– Vi subventionerar inte p-piller, för vi har satsat på att öka användningen av kondomer. De som vill skaffar sig p-piller, säger Harriet Hedlund (S), landstingspolitiker i Västerbotten.

Sverige toppar abortstatistiken

Enligt en rapport från EU (se länk till höger) hade Sverige 2009 den högsta andelen tonårsaborter, 22,5 per tusen kvinnor, bland de 21 EU-länder som deltog i undersökningen. Genomsnittet för alla länderna var 12,2.

Tonårsaborterna i Sverige har de senaste åren minskat och förra året var siffran 19,8 tonårsaborter per tusen kvinnor, men det är fortfarande en hög siffra. Kan subventioner av preventivmedel bidra till att få ner antalet ännu mer?

– Det är förhoppningen att det ska bidra men det är absolut inte den enda åtgärden. Det är viktigt att framhålla att det är väldigt många andra åtgärder som är viktiga, säger Göran Stiernstedt.

– Förutom att subventionera preventivmedel så är det nog sexualundervisning man bör satsa på. Det är möjligt att vi som en gång var föregångare börjar släpa efter på det området. Jag tror man bör ta ett krafttag kring det också i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.