Sedan 2013 har det skett en tydlig ökning av andelen personer som uppger att de har blivit utsatta för sexualbrott, enligt Brottsförebyggande rådets nya rapport. Foto: TT

Stora skillnader i utsatthet för brott

Uppdaterad
Publicerad

Småländska Ljungby, Södra Lappland, Torsby i norra Värmland. Här är invånarna bland de minst brottsdrabbade i landet. Skillnaderna i brottslighet är mycket stora mellan Sveriges lokalpolisområden.

– Oavsett var du bor i landet ska du kunna känna trygghet, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johanson (S).

Men hur trygg man har anledning att känna sig varierar mycket i landet. Enligt en ny detaljerad studie från Brottsförebyggande rådet (Brå) är skillnaderna rent av anmärkningsvärda, sett till specifika brott.

Andelen kvinnor som uppger att de har utsatts för sexualbrott i lokalpolisområdet Norra Malmö är 16 procent. Det är landets högsta siffra.

Få brott i Ljungby

I andra änden av spektrumet finns Ljungby i västra Småland där bara 3,4 procent av kvinnorna uppger att de blivit utsatta. Ljungby är ett lokalpolisområde där invånarna uppger sig vara utsatta för brott i relativt liten omfattning, oavsett vilken typ av brott det handlar om.

– Vi har de senaste åren drivit arbete i lokala samarbetsgrupper och har fått ett tillskott av poliser – vi blev vinnare i omorganisationen 2015, säger Anders Karlsson, lokalpolischef i Ljungby.

– Det har betytt att vi har kunnat frigöra en grupp som jobbar med riktade insatser mot de problem som är störst.

Lägst i landet

Lars Wahlberg är polischef i Västerbotten som innefattar lokalpolisområdet Södra Lappland där utsattheten för brott är lägst i landet. Området är vidsträckt geografiskt och omfattar Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Åsele samt Lycksele kommun.

Det är glest befolkade kommuner och Wahlberg tror att det finns en relativt stor tillit hos invånarna, så väl människor emellan som mellan individer och myndigheter.

– Folk känner varandra och litar på varandra. Varför brottsligheten är låg, det är ju närmast en filosofisk fråga, men det handlar om tillit, säger han.

Wahlberg tror att den insikten måste styra arbetet med att få ner brottsligheten i drabbade områden.

– Förutsättningarna ser helt olika ut här och i storstäderna, men ser man på minsta gemensamma nämnare så är det tilliten. Det man skulle kunna ta med sig i områden med hög brottslighet är att jobba intensivt med skola, fritid och myndigheter för att bygga tillit. Det påverkar det mellanmänskliga förtroendet, säger han.

Sämst i klassen

Om man ser till de två stora grupperna brott mot enskild person och egendomsbrott, som bland annat innefattar sexualbrott, misshandel och hot respektive inbrott och olika former av stöld, så är lokalpolisområdet Norra Malmö sämst i klassen.

Att få siffrorna nedbrutna på respektive polisområde är bra, anser Norra Malmös lokalpolischef Andy Roberts. Men för att verkligen komma åt problemen behövs andra, mer detaljerade, kartläggningar.

– Därför har vi tillsammans med kommunen även genomfört en kartläggning bara inom vårt område, med ännu högre upplösning. Den ger oss en känsla av hur läget är på specifika platser och en möjlighet att göra mer precisa, kirurgiska, ingrepp, säger Andy Roberts.

Just samverkan mellan polis, samhälle och invånare tror han är vägen framåt.

– Forskning visar att det, förr eller senare, ger resultat. Och det måste jag tro på, annars kan jag ju lika gärna lämna in polisbrickan, säger han.

Fakta: Nästan 80.000 har svarat

Undersökningen NTU Lokal har genomförts av Brottsförebyggande rådet (Brå) på uppdrag av polisen.

Syftet är att ge en bild av utsattheten för brott under 2016, upplevelser av otrygghet och oro och förtroende för och erfarenheter av rättsväsendet i åldersgruppen 16–84 år.

Undersökningen genomfördes under januari–april 2017. 200.000 ingick i urvalet och närmare 80.000 har svarat på frågorna.

Källa: Polisen/Brå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.